Hlavní obsah

Mrtvý muž ležel v azylovém domě dva týdny, nikdo si ho nevšiml

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V azylovém domě v pražských Vysočanech žil 61letý muž měsíc. Byl perspektivní, našel si práci, ostatním šel příkladem. Za odměnu dostal jednolůžkový pokoj. Jenomže pak v něm náhle zemřel. A 14 dní si toho nikdo nevšiml.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci azylového domu pro muže ho našli mrtvého až 5. ledna při technické prohlídce pokoje. Na událost upozornil Český rozhlas. Tomáš Ján, ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP), které v hlavním městě provozuje pět azylových domů, Právu sdělil, že je zdrcen.

„Mnoho let působím v sociálních službách a nic obdobného jsem nezažil. Už se nám stalo, že některý z klientů zemřel. To se prostě stane. Ale hned ten den ho našli. To, aby tam mrtvý ležel dva týdny bez povšimnutí, je otřesné. Opravdu mne to nesmírně mrzí. Ihned jsem vedoucího centra odvolal,“ komentoval událost.

Souhra okolností

Podle jeho slov ho to mrzí i kvůli vedoucímu, který byl jedním z nejlepších sociálních pracovníků, které zná. Ale pochybení bylo fatální. Došlo k němu ale kvůli nešťastné souhře událostí.

„Ten muž nahlásil sociální pracovnici, že má naplánovanou operaci paty. Kolegové ho viděli ještě 20. prosince. Ale pak přišly svátky, dovolené, různé záskoky, a když už se do jeho pokoje pracovník centra vydal, aby mu předal dárky, které se rozdávaly 28. prosince, soused tohoto muže mu řekl, ať tam ani neklepe, že je na operaci,“ popsal okolnosti ředitel CSSP.

Jednolůžkové pokoje zrušeny

V azylovém domě pro muže sídlícím v ulici Malá Skloněná ve Vysočanech žije v průměru okolo padesáti klientů. Že by měl zesnulý nějaké zdravotní potíže, se podle jeho sousedů ani sociálních pracovníků vůbec nezdálo. Naopak byl vitální a vedoucí ho dávali ostatním často za příklad.

Ján dodal, že s okamžitou platností v azylovém domě zrušili jednolůžkové pokoje. A rovněž nařídil častější prohlídky a další kontrolní mechanismy, aby se situace nemohla opakovat.

Koroner konstatoval, že s největší pravděpodobností zemřel přirozenou smrtí
Tomáš Ján, ředitel CSSP

Způsobní a spolehliví klienti si klíče od pokojů nechávají u sebe, odevzdávat je na vrátnici je pouze doporučením. Nicméně azylový dům má samozřejmě klíče náhradní. Avšak v tomto případě nikoho nenapadlo je použít.

„Po oznámení události přijeli na místo policisté i koroner, který konstatoval, že s největší pravděpodobností zemřel tento člověk přirozenou smrtí,“ doplnil ředitel Ján.

Deníku Právo pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová prozradila víc. „Policejní koroner stanovil dobu úmrtí ještě před Vánoci. Nařízená pitva potvrdila jeho prvotní závěr, že muž zemřel přirozeně, tedy bez cizího zavinění. Policie na základě těchto zjištění proto případ 20. ledna odložila,“ informovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám