Hlavní obsah

Neznámé výbuchy zvedly nad muniční sklady ve Vrběticích vrtulník s termovizí

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Vrtulník s termovizí využili v sobotu pyrotechnici při monitorování situace v areálu muničních skladů u Vlachovic - Vrbětic na Zlínsku. Stalo se tak poté, co v pátek v podvečer zaslechly hlídky, které prostor střeží, na některých stanovištích několik slabých ran.

Foto: Policie ČR

Záběry z epicentra říjnového výbuchu

Článek

„Jelikož nedokázaly stoprocentně vyvrátit, že mohly exploze vycházet ze střeženého prostoru, přistoupili v sobotu policejní pyrotechnici k šetření uvnitř areálu. Vzhledem k dobrým letovým podmínkám využili k průzkumu i vrtulník s termovizí. Díky němu zmonitorovali celý areál ze vzduchu. Pyrotechnický průzkum však probíhá také na zemi,“ řekl Právu v sobotu policejní mluvčí Petr Jaroš.

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v muničním areálu u VrběticVideo: Pro Novinky Radek Machů

Nejedná se podle něj o žádné mimořádné opatření, při kterém by hrozilo nějaké nebezpečí. „Dosud nic nenasvědčuje tomu, že by páteční slabé rány jakýmkoliv způsobem souvisely se střeženým prostorem,“ poznamenal mluvčí.

Policisté se podle něj v současné době přiklánějí k variantě, že se jednalo o zábavní pyrotechniku, kterou někdo použil v nedalekých obcích. „Podle některých poznatků došlo v daném období k několika výstřelům zábavní pyrotechniky v blízkém Slavičíně,“ konstatoval Jaroš.

Upozornil přitom obyvatele dotčených obcí, že výzva k nepoužívání zábavní pyrotechniky nadále platí. „Každý výstřel může zkomplikovat další práce v areálu muničních skladů,“ zdůraznil policejní mluvčí.

První sklad explodoval ve Vrběticích v polovině října, další o něco silnější výbuchy se ozvaly na začátku prosince. V průběhu ledna by měla být část munice odvezena do skladu v Květné na Svitavsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám