Hlavní obsah

Na lihový klan Březinových míří jedno obvinění za druhým, otec bosse skončil ve vazbě

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Rodinný klan Březinových má na krku další významnou aféru. Po téměř sedmimiliardovém daňovém úniku z nelegálního prodeje lihu figurují lihoví magnáti Radek a Tomáš Březinovi ze Zlínska v případu legalizace majetku pocházejícím z trestné činnosti. Otce lihového bosse Vladimíra Březinu ve čtvrtek poslal soud do vazby.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vladimír Březina u jednoho z minulých soudních stání.

Článek

Policie v tomto týdnu obvinila sedm osob blízkých rodině Březinových, mezi nimi jsou i oba bratři Radek a Tomáš. Do vazby poslal ve čtvrtek ráno soud i jejich otce Vladimíra. Ten přes svou společnost například spravuje nechvalně proslulý hotel Lázně Kostelec u Zlína, kde se v pilinách u kotelny před dvěma lety před policisty skrýval jeho syn, lihový boss Radek.

Deník Právo se exkluzivně dozvěděl i jména dalších čtyř obviněných osob, které jsou stíhány na svobodě. Je mezi nimi i Lubomír Kaláč, podle Radka Březiny jeho pravá ruka. Obvinění si již vyslechly i dvě asistentky Radka Březiny Kateřina Mičková s Kristýnou Mazurovou a především jeho před časem z vazby propuštěná manželka Stanislava.

Prali peníze z lihu 

Podle státního zástupce Petra Šeredy měli Březinovi z Kostelce u Zlína „vyprat“ nelegálně získané peníze a majetek z lihového byznysu v hodnotě 384 miliónů korun. Obvinění padla tento týden.

„Jde o lidi, kteří jsou blízcí panu Březinovi. Jde, lidově řečeno, o praní špinavých peněz pocházejících z obchodu s nezdaněným lihem. Předmětem trestního stíhání je nakládání s těmito finančními prostředky, nákupy cenných papírů, nemovitostí, splácení úvěrů a podobně,“ sdělil ČTK žalobce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

„Snažili se peníze v hotovosti, které inkasovali, umístit zpět do finančního systému,“ vysvětlil státní zástupce. Mělo se tak stát i přes peněžní ústavy.

Případ policisté se státním zastupitelstvím odkryli v souvislosti s rozkrýváním trestné činnosti takzvané lihové mafie, kterou již řeší olomoucký krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám