Hlavní obsah

Taky je mohl dát někomu pod stromeček, devět krásných štěňat skončilo v popelnici

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Nejenom v útulcích, ale i na různých opuštěných místech nechávají někteří nezodpovědní chovatelé nechtěná štěňata, kterých se potřebují zbavit. V Ostravě se strážníci v poslední době začínají setkávat s tím, že štěňata končí v popelnici. Za poslední týdny dokonce evidují hned dva případy, kdy mezi odpadky skončila celá smečka psích sourozenců.

Foto: Městská policie Ostrava

Šest psů bylo nalezeno v krabici u popelnice v Ostravě.

Článek

„Poslední dobou se setkáváme se smutným faktem, že se lidé už neštítí zbavit ani celého vrhu štěňat najednou. Vezmou narozená štěňata, zabalí je do pytle a vyhodí do popelnice nebo nechají venku v mrazu. Máme dva takové případy za poslední měsíc,“ uvedla mluvčí Městské policie Ostrava Jana Urbaníková.

Hned devět štěňat najednou bezcitný majitel vložil do odpadkového pytle a vyhodil do popelnice jako nějaký odpad. „Pejsci měli štěstí a poctivý nálezce, který nejspíše jen vyhazoval smetí a našel v popelnici štěňata, se slitoval a přinesl všechny do městského útulku,“ řekla mluvčí.

Ve druhém případě svědek nahlásil nález štěňat v krabici venku u popelnic. „Pracovník odchytu si poté do útulku přivezl dalších šest štěňat,“ dodala Urbaníková.

Foto: Městská policie Ostrava

Nalezená štěnata v útulku ostravské městské policie.

Městská policie v Ostravě provozuje největší psí útulek v kraji už šestnáct let, za tu dobu jím prošlo zhruba 18 tisíc zvířat. V současné době poskytuje útočiště 164 psům, z toho je 33 štěňat.

„Když do útulku městské policie přijde nový přírůstek, poskytneme mu odpovídající ošetření včetně vyšetření veterinárním lékařem, odčervení, vakcinaci či léčbu případných zranění. Pejsek má potom čas aklimatizovat se v karanténním kotci, než bude vyhlížet novou rodinu. Zde ho zaměstnanci útulku pečlivě kontrolují a denně sledují jeho zdravotní stav,“ dodává Urbaníková.

Po Vánocích je v útulcích rušno

V případě, že by lidé měli zájem o pejska z útulku, mohou si ho přijít vybrat nejenom osobně. Seznam psů včetně jejich fotografií je k dispozici i na internetových stránkách městské policie www.mpostrava.cz.

Městská policie přitom nyní v předvánočním období upozorňuje zejména rodiče, kteří zvažují pořízení psa jako dárek pod stromeček, aby zvážili, zda budou mít dostatek času věnovat se zvířeti i po Vánocích, kdy vždy mívají v psím útulku velmi napilno. „Každoročně po Vánocích narůstá počet odložených a nechtěných psích a kočičích dárečků, které rodiče bez rozvahy pořídí svým dětem pod stromeček,” připomněla Urbaníková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám