Hlavní obsah

Ústecký soud řeší daňový únik za 15 miliónů

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Čtyři vysocí manažeři firem Viamont DSP a Energetické dopravní stavby (EDS) se v pondělí před Krajským soudem v Ústí nad Labem začali zpovídat z údajného krácení daní. Stát měli podle obžaloby připravit o téměř 15 miliónů korun, když vystavovali faktury na neodvedené práce. Nyní jim hrozí až desetileté vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Mezi obžalovanými je generální ředitel a předseda představenstva společnosti Viamont DSP Ondřej Novák a další dva manažeři firmy, Jiří Klier a Zdeněk Pavel. Posledním je dřívější předseda představenstva firmy EDS Bronislav Špičák, který je nyní ředitelem Severočeské vodárenské společnosti.

Podle obžaloby manažeři daň zkrátili ve velkém rozsahu při zakázce na rekonstrukci mostu na silnici I/13 v Děčíně. Bronislav Špičák měl nechat vystavit 17 faktur za koordinaci a technickou pomoc při výstavbě za celkem 59,5 miliónu korun. Podle obžaloby k fakturovanému plnění ale nikdy nedošlo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost Viamont DSP si tím, že faktury zahrnula do účetnictví, snížila daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob celkem o 14,6 miliónu korun.

Odstoupení za 50 miliónů

Zakázku na rekonstrukci děčínského mostu ve veřejné soutěži původně získalo sdružení pod vedením společnosti Viamont DSP, ve kterém dále byly ještě firmy JHP Mosty a EDS.

Podle jednoho z obžalovaných, Ondřeje Nováka, se firmy dohodly na odstoupení EDS ze sdružení za úplatu celkem 50 miliónů korun. peníze měly být jako odstupné a náhrada zisku. „Na fakturách byla napsána koordinační činnost, tuto firma nikdy neprováděla. Všichni věděli, že je to podíl za odstoupení,“ řekl před soudem předseda představenstva Viamont DSP Novák, který obžalobu odmítl.

Soudní jednání je zatím naplánované do konce tohoto týdne, soud bude vyslýchat svědky a znalce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám