Hlavní obsah

Soud rozplétá další případ úmrtí narkomana

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Další tragický případ narkomana, který zemřel na předávkování pervitinem, rozplétá od úterý Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl jednapadesátiletý provozovatel jednoho z třineckých barů a další dva mladí lidé, kteří podle policie mají vinu na smrti osmnáctiletého mladíka. Společně mu v době, kdy již byl pod vlivem drog a alkoholu, poskytli další pervitin, po jehož aplikaci zemřel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva obžalovaní Václav Bojda a Nikol Buzášová.

Článek

Tragédie se odehrála loni v dubnu. Osmnáctiletý mladík se obrátil na svého kamaráda Vlastimila Kocúra a ten následně kontaktoval svoji známou Nikol Buzášovou (29), která pracovala jako barmanka v třineckém podniku Brooklyn.

Ta následně oběma mladíkům drogu předala. Získala ji právě od provozovatele baru Václava Bojdy. Mladík za zhruba jeden gram drogy zaplatil svým mobilním telefonem.

V době, kdy si drogu aplikoval, už byl nejen pod vlivem pervitinu, ale i alkoholu. Kdo mu drogu dal předtím, se nepodařilo zjistit. „Poškozený mladík následně zemřel následkem otoku mozku,“ uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová.

Náročné prověřování případu

Prověřování případu bylo velmi náročné, protože policie dlouhou dobu netušila, odkud mladý muž drogu získal. Až po půl roce obvinila nejprve dvojici mladých lidí a pak i provozovatele baru, který byl na začátku řetězce.

Kriminalisté zjistili, že toho mají na svědomí daleko více. Za zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami jim hrozí až osmnáct let vězení.

Obžalovaní u soudu odmítli vypovídat. Pouze Buzášová a Vlastimil Kocúr poskytli soudu krátké vyjádření, ve kterém se snažili svůj podíl na úmrtí mladého muže zlehčit. „Je mi líto, co se stalo, ale nemám s tím nic společného,“ řekla Buzášová.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu výslechy svědků, poté přijdou na řadu výpovědi soudních znalců. Dokazování bude komplikované zvláště vzhledem k tomu, že řada svědků si nepřevzala obsílku. „Pozvánka byla doručena asi dvěma třetinám svědků, takže uvidíme, kolik jich nakonec přijde a jak se bude hlavní líčení vyvíjet,“ řekla soudkyně při zahájení projednávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám