Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil muži ze Zábřehu dvanáctiletý trest za ubodání matky

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil za vraždu dvanáctiletý trest vězení Rudolfu Kebrdlemu (32) ze Zábřehu na Šumpersku, když odmítl jeho odvolání proti verdiktu krajského soudu v Olomouci. Muž vloni v opilosti ubodal svou matku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Rudolf Hebrdle dostal za vraždu své matky dvanáct let vězení.

Článek

Ve svém odvolání mimo jiné požadoval, aby byl jeho čin překvalifikován z vraždy na zabití. Tvrdil také, že byl v době činu nepříčetný.

To však už dříve vyvrátili znalci. „Jeho odvolání bylo zamítnuto jako nedůvodné,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Muž si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Vše se odehrálo vloni 23. prosince. Stalo se to v kuchyni bytu v Zábřehu. Kebrdle tam svoji matku, s níž předtím od dvou hodin odpoledne až do pozdního večera popíjel alkohol, fyzicky napadl a opakovaně ji bodal nožem. Žena utrpěla zranění, kterým na místě podlehla. Proč vraždil, u soudu vysvětlit nedokázal. Tvrdil, že si na nic nepamatuje.

„Během odpoledne jsme s matkou hodně pili. Nevím, co se pak dělo. Vím jen to, že jsem zavolal sanitku. To proto, že matka seděla na zemi v kuchyni, a když jsem s ní hýbal, nejevila známky života. Krev jsem ale nikde neviděl. Mám čtyři dioptrie a brýle nevlastním,“ uvedl Kebrdle.

Vypili dva litry vodky

Co si pamatoval, bylo to, že s matkou pili vodku. „Bylo toho víc. Myslím, že jsme vypili čtyři půllitry,“ řekl a přiznal, že užíval i drogy, a to pervitin a marihuanu. „Agresivní jsem však nikdy nebyl,“ zdůrazňoval Kebrdle a zároveň poukázal na to, že s matkou dobře nevycházel.

„Nebylo to s ní lehké. Denně se opíjela a pak mě urážela, navážela se do mě a vytáčela mě. Jednou jsem rozbil celý obývák a skončil na záchytce,“ vzpomínal muž. To, že jeho matka holdovala alkoholu, potvrdila u krajského soudu i Kebrdleho sestra.

„Její spotřeba byla tak sedm litrů rumu za týden. Začala s tím, když zemřel otec. Když se napila, byla uřvaná, agresivní, strašně zlá. Už léta jsme se nestýkaly, ale myslím, že v poslední době měla i dluhy a už nechodila ani do práce,“ uvedla.

Do zaměstnání v posledních letech nechodil ani Kebrdle. Nějakou dobu dokonce pobýval mezi zábřežskými bezdomovci. Spolu s trestem odnětí svobody mu soud uložil také protialkoholní ústavní léčbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám