Hlavní obsah

Policie si posvítí na předražený nájem kanceláří pro úředníky

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na 180 miliónů korun vyčíslilo před pár měsíci ministerstvo školství škodu, která mu mohla vzniknout kvůli údajně předraženému nájemnému za kanceláře pro jeho úředníky. O tom, že by nemuselo jít o plácnutí do vody, svědčí aktuální zájem policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerstvo školství

Článek

„V dané věci jsme na základě shromážděných podkladů zahájili počátkem října letošního roku úkony trestního řízení pro trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku,“ sdělil Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Dodal, že policisté zatím řízení vedou proti neznámému pachateli.

V kauze jde o nájem administrativních prostor pro ministerské úředníky v moderní budově Corso IIa v Křižíkově ulici v pražském Karlíně. Osmiletou smlouvu se soukromou firmou úřad uzavřel v roce 2008.

Na to, že by sjednané nájemné mohlo být nestandardně vysoké, upozornil koncem června Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Například loni ministerstvo za 5,5 tisíce metrů čtverečních zaplatilo přibližně 38,5 miliónu korun.

Ministerstvo podalo trestní oznámení

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) následně v červenci uvedl, že nájemné je proti běžným cenám v centru Prahy několikanásobně vyšší. Jeho úřad se tak obrátil na státní zastupitelství.

„Ministerstvo podalo trestní oznámení na neznámého pachatele na základě podezření, že při sjednání smlouvy k tomu určený zaměstnanec nepostupoval s péčí řádného hospodáře, a tím se mohl dopustit trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ sdělila Právu mluvčí úřadu Klára Bílá.

Chládek se chtěl rovněž zabývat tím, zda je možné nevýhodnou nájemní smlouvu vypovědět. Ale dospěl k závěru, že nikoli. „Za stávajících podmínek nelze nájemní vztah jednostranně ukončit,“ uvedla mluvčí.

Zda bude ministerstvo platit dál desítky miliónů korun, zatím není jasné. Úřad se již dříve snažil jednat o snížení ceny, ale neúspěšně. O něco podobného se podle všeho pokouší i nyní.

Zkouší změnit smlouvu

„Probíhají jednání s pronajímatelem o úpravě smluvních podmínek. Na základě výsledků jednání se bude ministerstvo rozhodovat o postupu včetně dalšího využívání pronajatých prostor nebo jejich části,“ dodala Bílá.

Server Lidovky.cz v minulosti napsal, že ministerstvo mělo původně zaplatit na nájemném 40 miliónů za celých osm let trvání smlouvy. Kontrakt z roku 2008 za úřad podle serveru podepsal tehdejší šéf odboru pro eurofondy Jan Vitula.

V roce 2011 pak prý došlo k rozšíření a prodražení nájmu, přičemž pod smlouvou stojí jméno Jakuba Hodináře, tehdejšího náměstka bývalého ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Oba jmenovaní zodpovědnost za údajně předražený kontrakt odmítají. Zatímco Hodinář řekl, že jednal v zastoupení Dobeše, který jej v nepřítomnosti podpisem pověřil, exministr to popřel s tím, že o ničem takovém neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám