Hlavní obsah

Přítelkyni tloukl paličkou a pak ji zastřelil, doklady poslal poštou rodičům

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ani ne půlroční partnerský vztah Miroslava Polcara (31) s o rok mladší přítelkyní skončil letos počátkem března tragicky. Muž partnerku v rodinném domě v Nových Jesenčanech v Pardubicích po předchozí hádce brutálně zabil. Přiznal to v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové, kde začalo hlavní líčení, v němž se zpovídá ze zločinu vraždy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Polcar na začátku hlavního líčení u hradeckého soudu

Článek

Jak vyplynulo i z jeho výpovědi, tělo den po vraždě odvezl k nedalekému rybníku a tam ho zakopal. Poté se aktivně účastnil pátrání po zmizelé. Současně ale nechal poštou zaslat jejím rodičům občanský průkaz partnerky, aby to vypadalo, že utekla a občanku kdesi ztratila. Pošta průkaz doručila v den jejích nedožitých třicátých narozenin.

Výčitky svědomí byly ale nakonec natolik silné, že se zhruba po měsíci sám policistům přiznal. „Je mi to moc líto, že mou rukou zemřel člověk. Nikdy se s tím nesmířím. Lituju, že jsem mnoha lidem způsobil bolest, a moc se omlouvám,“ ukončil svou výpověď u soudu obžalovaný. S pozdní lítostí však kontrastuje jeho chování v kritický večer.

Nechtěl jsem, aby cítila bolest. Proto jsem zaběhl do dílny pro zbraň a zastřelil ji
obžalovaný

„Obžalovaný použil více prostředků, jimiž poškozenou zabil. Jednak použil nůž, paličku a posléze se doznal, že použil střelnou zbraň. Motivem jeho jednání podle něho byla změna v chování poškozené po jejím přestěhování z Prahy za ním do Pardubic,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

„Ztratily se mi nějaké peníze, lhala, že si shání práci. Koupila lahev slivovice, pomilovali jsme se, ale já ji omylem oslovil jménem své předchozí dívky. Odešla kouřit a já si přemítal ten vztah, že byl založený na lži. Nakonec jsem jí řekl, aby se sbalila a odjela,“ popsal Polcar mimo jiné události předcházející smrti ženy.

Byl myslivec

Partneři se začali hádat. „Měla v ruce nůž a naznačila bodnutí. Já se lekl, sáhl na linku a také vzal nůž. Uvědomuji si tři bodnutí. Křičela na mne, furt se hádala a já se přestal ovládat. Vzal jsem paličku a dvakrát ji praštil do hlavy,“ pokračoval obžalovaný. Podle spisu však byla poškozená bodnutá osmkrát. A asi pětkrát zasažena paličkou na maso.

Po domluvě s rodinou zemřelé sám ohlásil její zmizení na policii.
státní zástupkyně

V tu chvíli si prý Polcar myslel, že je mrtvá. Všude byla krev, žena byla bílá. „Najednou tělo vydalo zvuk. Nechtěl jsem, aby cítila bolest. Proto jsem zaběhl do dílny do trezoru pro zbraň a zastřelil ji,“ snažil se vysvětlit obžalovaný.

Zbraň ráže 6 mm Flobert zdržel legálně. Byl vášnivý myslivec. Podle svých slov zasáhl partnerku dvěma ranami do spánku. Mezi každou však musel znovu nabít, neboť puška byla pouze jednoranná.

Ukázal, kde je tělo 

Druhý den tělo naložil do auta a odvezl asi osm kilometrů k rybníku. Přestože v těch místech policie opakovaně pátrala, tělo se našlo až poté, co se obžalovaný doznal a konkrétní místo sám identifikoval.

Po vraždě se choval celkem racionálně. „Po domluvě s rodinou zemřelé sám ohlásil její zmizení na policii, v podstatě ji hledal, říkal, že někam odjela,“ poznamenala žalobkyně s tím, že podle mínění znalců netrpí duševní chorobou a je trestně zodpovědný. Ohrožen je sazbou 15 až 20 let vězení nebo trestem výjimečným.

„Viděl jsem ho asi dvakrát. Měla ho ráda. Ale nechápu, když tam táta jel pro jejího králíčka a osobní věci, normálně se s ním bavil, jako že nic, a přitom mu zamordoval dceru,“ uvedl už během přípravného řízení bratr poškozené. Spolu s matkou požadují jako odškodné celkem šest miliónů korun. Tatínek mrtvé se soudního řízení nedočkal.

Hlavní líčení, které je naplánováno do 23. října, bude pokračovat ve středu výslechy znalců z oboru soudního lékařství a psychiatrie a psychologie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám