Hlavní obsah

Učitelka dostala podmínku, neuhlídala na výletě školáka, který se utopil

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky uložil v pátek domažlický soud učitelce pražské základní školy Aleně Doležalové (60). Loni v červnu na školním výletě neuhlídala 13letého chlapce, který se utopil v jezírku ve Starém Klíčově na Domažlicku. Druhá učitelka Yvona Ziková (51) byla zproštěna obžaloby.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dvě učitelky pražské základní školy Yvona Ziková (vlevo) a Alena Doležalová před domažlickým soudem

Článek

„Byla to obžalovaná Doležalová, která měla dozor nad skupinou dětí, které skákaly z mola. Po skoku poškozeného pochybovala o tom, že by mohl zaplavat pod molo a musela být na to upozorněna až ostatními dětmi. Tahle časová prodleva se mohla promítnout při jeho včasné záchraně. Měla vykonávat zvýšený dozor s ohledem na to, že jde o rizikovou lokalitu zatopeného lomu,“ řekl předseda senátu Jan Faschingbauer.

Státní zástupkyně Jana Fišerová obě ženy vinila z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za což jim hrozilo až šestileté let vězení. „Nevykonávaly patřičný dozor nad svěřenými žáky,“ upozornila žalobkyně. Měly jich na starost osmnáct.

Skupinka školáků skákala z dřevěného mola do vody. Jeden z nich se však nevynořil, přičemž ani jedna z učitelek to nezaregistrovala. Chlapce začaly hledat až poté, co je upozornili ostatní spolužáci.

„Po příchodu na koupaliště jsem děti poučila, že nemají skákat z mola a podplavávat ho. S druhou paní učitelkou jsme si děti rozdělily na dvě skupiny, ona je hlídala na mole a já s nimi plavala ve vodě. Skákat jsem nikoho neviděla, spoléhala jsem na kolegyni, že na své děti dává pozor. Pak za mnou přiběhli kluci s tím, že Petr zalítl pod molo a nevyplaval,“ řekla Ziková.

Chlapec se zamotal do provazů

„Hned jsem požádala kolegyni, aby se potopila a hledala ho. Já jsem běžela pro správce, ten si vzal potápěčské brýle a šel nám pomoct. Ponořil se a říkal, že tam nikoho nevidí. Děti ale tvrdily, že tam je. Při druhém pokusu ho vylovil,“ dodala.

Její kolegyně před soudem tvrdila, že chlapce viděla skočit z mola po nohou, rovně a dopředu. „Byla jsem od něho asi půldruhého metru. Spolu s ním tam skočili další dva kluci, ti vylezli a přiběhli za mnou, že se Petr nějak zkroutil pod molo. Skočila jsem do vody, potopila se co nejvíce do hloubky a rukama šátrala kolem sebe. Nikde jsem ho ale nenahmatala. Vytáhl ho až správce s tím, že zůstal pod molem zamotaný v provazech, kterým byly svázané PET lahve nadlehčující molo,“ popsala Doležalová.

Správce areálu Zdeněk Zrůst tělo dostal z vody asi po 13 minutách. Chlapec byl v bezvědomí a po několika měsících v nemocnici zemřel. „Děti lítaly po celém areálu a učitelky na ně jen křičely. Měl jsem tušení, že se něco stane. Skákat na mole bych je rozhodně nenechal, nechtěl jsem ale do toho nějak zasahovat a vyvolávat konflikty,“ uvedl před soudem Zrůst.

Reklama

Výběr článků

Načítám