Hlavní obsah

Pirátovi, který se v porsche hnal Prahou rychlostí 240 km/h, hrozí osm let

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na středu 30. listopadu loňského roku měla pražská policie pernou službu. Kvůli opilému řidiči, který se řítil po okraji Prahy i 240kilometrovou rychlostí a ohrožoval ostatní motoristy, musela uzavřít pražský okruh. Muž ve středu stojí před soudem a za obecné ohrožení mu hrozí až osmiletý trest.

Policie zadržela nebezpečného řidiče v tuneluVideo: Policie ČR

 
Článek

Mnoho přitom nechybělo a pirát silnic vyvázl s pouhým zákazem řízení a dvacetitisícovou pokutou za spáchání přestupku. Tak alespoň ještě v noci službu konající státní zástupce věc vyhodnotil a věc nařídil předat do správního řízení.

Teprve až když Právo na tento případ policii upozornilo, byl delikt do konce týdne překvalifikován na trestný čin obecného ohrožení. Tehdy 46letý Jaromír Jech se se svým Porsche Cayenne proplétal mezi auty, s policií se pak chvíli honil po D1 a dopaden byl až poté, co kvůli němu policisté uzavřeli Pražský okruh. Z auta ho museli vytáhnout, protože se bránil, a na služebně nadýchal 0,9 promile.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už jen množství nadýchaného alkoholu se přitom pohybovalo jen těsně pod hranicí jednoho promile, od níž by měla být každá opilecká jízda kvalifikována minimálně jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. A hodnota, se kterou muž za volant usedal, musela být logicky vyšší.

Soudy řeší alkohol neochotně

Některé soudy však mají s přísným trestáním opilců za volantem dodnes problém. Právě minulý týden zrušil Nejvyšší soud ČR verdikt Krajského soudu v Brně, který poslal do správního řízení případ ze Znojma, kde řidič nadýchal dokonce 1,65 promile.

Případ pražského piráta Jecha uzavřeli pražští policisté letos na jaře. „Vyšetřování převzali kriminalisté z prvního oddělení čtvrtého policejního obvodu a v polovině května letošního roku pak zaslali Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4 návrh na podání obžaloby,“ sdělila Právu pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová.

„Obžalobu jsme podali k Obvodnímu soudu pro Prahu 4,“ řekla Právu obvodní státní zástupkyně pro čtvrtý pražský obvod Blanka Valsamisová. Podle mluvčí soudu Libuše Jungové bylo hlavní líčení zahájeno v září a není zatím u konce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám