Hlavní obsah

Opilý pirát silnic nemůže vyváznout jen s přestupkem, rozhodl Nejvyšší soud

Právo, pko
Brno

Opilec za volantem řítící se ulicemi města a ohrožující další lidi nemůže skončit jen v přestupkovém řízení, ale jeho jednání je potřeba posuzovat jako trestný čin. Rozhodl tak Nejvyšší soud (NS) na případu opilce ze Znojma projíždějícího ulicemi města velkou rychlostí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krajský soud v Brně totiž muže nijak nepotrestal a jeho případ předal pouze jako přestupek Městskému úřadu ve Znojmě ke správnímu řízení. NS poté vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce a nařídil, aby soud znovu případ projednal jako trestný čin a vynesl adekvátní trest.

Opilého piráta silnic přistihla policejní hlídka za volantem jeho Audi ve Znojmě v říjnu před dvěma lety. Muž projížděl ulicemi města velkou rychlostí a přímo před hlídkou nedal přednost jinému autu. Policisté muže dohnali ve chvíli, kdy auto zaparkoval a rychle se od něj snažil zmizet.

Okresní soud ve Znojmě muže potrestal 50tisícovou pokutou a zákazem řízení na čtyři roky, odvolací Krajský soud ale verdikt zrušil a věc pouze předal na radnici.

Proti tomu vystoupil žalobce nejvyššího státního zastupitelství. Nelíbil se mu verdikt odvolacího soudu, podle kterého byl sice popis skutku zaznamenaný zakročujícími policisty i strážníky přesný, ale nelze z něj říci, že řidič skutečně řídil opilý.

„Za popsaného stavu nemůže obstát závěr odvolacího soudu, že jsou zde pochybnosti, že by obviněný řídil osobní automobil, tedy vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky,“ konstatoval mluvčí NS Petr Knötig.

Reklama

Výběr článků

Načítám