Hlavní obsah

Soused vařil nic netušícímu starostovi pervitin pod nosem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyně

Za čtvrt století v čele města je starosta Kdyně na Domažlicku Jan Löffelmann (72) už zvyklý na ledacos. Dalo by se říci, že ho nemůže nic překvapit. A přesto jej vyvedlo z míry, když zjistil, že mu soused s několika kumpány více než rok ve velkém vyráběli pervitin přímo pod nosem.

Foto: Policie České republiky

Policisté zadrželi velké množství drog a zařízení na jejich výrobu.

Článek

Varnu totiž měli pod starostovým bytem v panelovém domě v Markově ulici. Ten se o tom dozvěděl, až když tam vtrhli policejní zakuklenci.

Osm podezřelých státní zástupce nyní žene k soudu za spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. „Fungovali jako organizovaná skupina, za což jim hrozí až desetileté vězení,“ uvedl žalobce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Starostovi nešlo na rozum, jak je možné, že si nikdo z obyvatel ničeho podezřelého nevšiml. „Je tady 22 bytů, máme docela funkční samosprávu, staráme se o chod domu i o pořádek. Tohle nám ale uniklo,“ konstatoval Löffelmann. Sám jezdí domů každý den a nikdy nezaznamenal nic, co by v něm vzbudilo zvýšenou ostražitost.

Vletělo tam komando, udělali buch, buch a bylo to.
Jan Löffelmann

„Varna byla v garsonce pode mnou o patro níž. Nevzpomínám si, že by třeba po baráku něco divného páchlo nebo se z toho bytu ozýval nějaký hluk nebo řev. Pouze jsem věděl o tom, že v bytě nebydlí jeho vlastník, ale má tam nájemníka. Dokonce měl i jmenovku na zvonku,“ pokračoval starosta.

Podle informací Práva měl garsonku pronajatou 23letý cizinec Sergej Sosanov, který figuruje mezi obžalovanými. Co se v bytě dělo, se starosta dozvěděl až při policejní razii.

„Vletělo tam komando, udělali buch, buch a bylo to,“ popsal zásah Löffelmann, který se v minulosti musel vypořádat také s tím, že mu chodily dopisy s bílým práškem a nápisem antrax.

Organizovaní recidivisté 

Podle kriminalisty Josefa Praštila byl byt, kde varna fungovala, plný různých chemikálií. „Tím pachatelé ohrozili bezpečnost obyvatel domu,“ upřesnil Praštil, jenž se na zásahu podílel.

Gang tvořili převážně recidivisté, kteří byli dobře organizovaní. Kriminalisté je sledovali čtyři měsíce. „Pro léky, které používali na výrobu, jezdili do polských a německých lékáren. Při cestách se dorozumívali vysílačkami, měnili auta, trasy a hraniční přechody,“ dodal Praštil.

Policisté odhadují, že skupina mohla vyrobit až několik kilogramů drogy za milióny korun. „Prokázali jsme jim jen zlomek toho, co prošlo jejich rukama,“ doplnil domažlický policejní šéf Lubomír Martinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám