Hlavní obsah

Seniory zavřeli a obírali o peníze. Policie prošetřuje pečovatelský dům v Šestajovicích u Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila muže a ženu z miliónového podvodu s penězi důchodkyně v domě pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy. Jde o ředitelku domova a jejího bývalého přítele, na jehož účet byly údajně převáděny i některé důchody, sdělila ve čtvrtek kriminalistka Martina Mrňáková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na případ upozornil kamarád čtyřiaosmdesátileté seniorky trpící lehkou demencí, který za ní pravidelně docházel a zjistil, že dostává upomínky, protože jí z účtu neodcházely platby. Poté přišel na to, že její účet se zhruba miliónem korun byl zrušen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po trestním oznámení policie zjistila, že ředitelka domova, sedmatřicetiletá Petra Brožová odvezla seniorku krátce po jejím příchodu do zařízení do banky a nechala peníze převést na účet jejího bývalého přítele, šestadvacetiletého Jiřího Kunčara.

Policisté zadrželi Brožovou, která je podle policie organizátorkou trestné činnosti, a Kunčara jako spolupachatele koncem června a v srpnu. Oba pak poslal soud do vazby. Milión korun se nepodařilo dohledat, peníze byly odčerpány převážně platební kartou.

Majitelka pečovatelského domu byla trestaná

Během vyšetřování celého případu policisté zjistili poměrně šokující skutečnosti. „Zadržená majitelka Domova Petruška byla v roce 2011 a 2012 společně se svou sestrou soudně trestaná kolínským soudem za spáchání trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a podvodného jednání páchaných na seniorech,“ sdělila Novinkám mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Sestry se měly vydávat za zaměstnankyně energetické společnosti a pod záminkou nedoplatku odcizily v nestřežený okamžik důvěřivým seniorům životní úspory z bytu.

 Policie prošetřuje podivné úmrtí

"Domov se navenek tvářil jako domov důchodců, ve skutečnosti byl provozován na základě oprávnění k provozu ubytovacích služeb," dodala vyšetřovatelka. Je to podle ní "rodinný podnik", protože tam pracují převážně příbuzní Brožové, kteří zajišťují provoz i nadále.

Zařízení funguje od roku 2012 a je v něm zhruba 20 míst. Kolik seniorů domovem od té doby prošlo, není podle policie zatím zřejmé. Policie má podezření, že na Kunčarův účet chodily důchody některých seniorů. Zatím prý ale nelze prokázat, zda byly součástí trestné činnosti, protože mohly sloužit na provoz.

Krajská policie podle Mrňákové prověřuje také podezřelé úmrtí v domově. Další vyšetřovali již v minulosti, neprokázalo se však cizí zavinění.

 Se seniory špatně zacházeli

Kontrola sociálního úřadu zjistila, že se v domově s klienty špatně zachází, zasahuje se do jejich práv a jsou tam zavřeni bez jakékoliv aktivity.

V domově jsou také špatné hygienické podmínky. Někteří pracovníci mají pouze základní vzdělání, přitom však bez patřičné kvalifikace běžně manipulovali s léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám