Hlavní obsah

Muže přivázali za krk k autu, nutili ho štěkat a pít vodu do ostřikovače. Soud jim zrušil tresty

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Petr Neumann (41) a Oleksandr Pilipchuk (37), kteří svého známého (42) týrali a vydírali pod pohrůžkou uříznutí hlavy, ve čtvrtek uspěli u Vrchního soudu v Praze se svým odvoláním. To si podali proti osmiletému, resp. pětiletému trestu, ke kterým je odsoudil v dubnu českobudějovický krajský soud.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Petr Neumann u Vrchního soudu v Praze.

Článek

Vrchní soud v Praze v čele se Zdeňkem Sovákem napadený rozsudek zrušil a vrátil zpět do Českých Budějovic. „Napadené rozhodnutí nemůže obstát především s ohledem na to, že oba obžalovaní požívali před činem relativně velké množství alkoholu,“ řekl Sovák k usnesení.

Neumann měl v minulosti poměrně závažné problémy s alkoholem, byl dokonce dvakrát na léčení. Pilipchuk na druhou stranu nemá sklony k nadměrnému pití, a pokud se tak stane, tak „odpadá”. Sovák vrátil případ zpět, především kvůli doplnění důkazů. Českobudějovický krajský soud by měl posoudit míru ovlivnění ovládacích a rozpoznávacích schopností alkoholem u obou obžalovaných.

Výtek k rozsudku měl Sovák ale více. „Je až úsměvné, že soud hovoří o neznámé tekutině a v rozsudku rozhodl o propadnutí věci - tekutiny do ostřikovače. Takže to zas tak neznámá tekutina nebyla,“ upozornil na dílčí chyby ve verdiktu Sovák.

Trauma prý jen hraje

Neumannova obhájkyně Jaroslava Krybusová zpochybnila jednak věrohodnost svědků, kteří vypovídali ve prospěch poškozeného, protože všichni měli k němu nějaký vztah. Nejvíc jí ale byla trnem v oku výpověď poškozeného muže. „Poškozený vypověděl, že musel běžet nahý za autem, přitom na nohou neměl žádná zranění,“ uvedla Krybusová.

Posttraumatický stresový syndrom, který týraný muž údajně po události utrpěl, se lze podle ní „naučit“ během deseti minut. „Posttraumatický syndrom je strašák soudních síní v Jihočeském kraji, jistě i zdejší odvolací soud se s ním v případech z jihu Čech několikrát setkal,“ podotkla Krybusová.

Navíc na internetu jsou přesně popsány příznaky. Krybusová se domnívá, že muž „dostal“ posttraumatický syndrom až na radu své právní zástupkyně.

Pilipchukův advokát Milan Miškovský souhlasil s námitkami Krybusové a připomněl rozpory ve výpovědích poškozeného muže. Oba obhájci doporučili soudu zrušit rozsudek a vrátit zpět do Českých Budějovic k novému přezkoumání důkazů.

Stejného názoru byl i Neumann, který u soudu prohlásil: „Věřím, že soud rozhodne a dá šanci k přezkoumání, jak to opravdu bylo.“

„Chci jenom říct, že mi je moc líto, co se stalo,“ nepopíral vinu Pilipchuk.

Tvrdili, že znají členy Berdychova gangu

K noci plné příkoří a ponižování došlo během v listopadu roku 2012 u jihočeského Ševětína. Muže podle obžaloby (a jeho vlastní výpovědi) oba násilníci vylákali k tamní hájovně, a to pod záminkou urovnání vztahu s jeho bývalou přítelkyní. Když tam dorazil, Neumann s Pilipchukem na něj čekali, evidentně opilí. Přinutili ho, aby nasedl k nim do auta, a začali mu vyhrožovat, že mu uřežou hlavu a že mají známé v Berdychově gangu.

Když dorazili k rybníku, začali muže bít, nutili ho pít vodu z ostřikovače a svlékli ho do naha. Kolem krku mu dali oprátku z lana, které přivázali k autu, s nímž se následně rozjeli. Týraný muž si přesně nevybavil cestu, ale šlo prý o desítky až stovky metrů, se zvyšující se rychlostí. „Jel jako blázen, pořád zrychloval," vypověděl muž u soudu.

Pak ho přivezli zpět k chatě, kde ho - stále nahého a s oprátkou na krku - donutili kleknout na všechny čtyři, štěkat a zvedat u toho nohu. Ve finále muže přiměli, aby jim podepsal dlužní úpisy a smlouvu k prodeji vlastního auta. K předání peněz samozřejmě nedošlo. Až poté jej pustili, aby si mohl dojít asi 15 kilometrů pro pomoc do Hluboké nad Vltavou.

Českobudějovický krajský soud letos v dubnu oba muže odsoudil za vydírání se zbraní. Recidivista Petr Neumann, který už dříve seděl za znásilnění a loupež a činu se dopustil ve zkušební době, dostal osm let. Dosud netrestaný Oleksandr Pilipchuk, jenž se poškozenému muži omluvil, dostal pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám