Hlavní obsah

S nožem v ruce napadl ženu a pak jí zapálil dům, dostal 28 měsíců

Právo, Petr Kozelka
Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání muže z Brněnska, který loni před Vánoci brutálně napadl svoji manželku. Druhý den pak podpálil její dům. Soudy ho za to poslaly na 28 měsíců za mříže a nařídily mu ústavní léčbu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V dovolání muž tvrdil, že trest je nepřiměřeně přísný, a nelíbilo se mu ani to, že byl odsouzen za poškozování cizí věci. Dům podle jeho argumentů patřil do společného vlastnictví manželů, takže poškozoval svoji věc.

„Rodinný dům, který se stal předmětem žhářského útoku obviněného, náležel do výlučného vlastnictví poškozené. Ta je zapsána jako vlastník v příslušné katastrální evidenci a tuto nemovitost získala koupí za peníze, které obdržela za prodej zděděné rodinné nemovitosti,“ oponovalo ve svém stanovisku Nejvyšší státní zastupitelství.

„Nemovitost, kterou obviněný úmyslně poškodil, byla ve vztahu k němu cizí věcí,“ souhlasil se žalobci senát NS v čele s Františkem Púry, který také odmítl nářky, že by trest byl nepřiměřeně přísný.

Po napadení usnul  

Ke konfliktu došlo loni v noci na 23. prosince. Opilý muž nejprve svou ženu napadl slovně a vyhrožoval jí zastřelením a zapálením domu. Když před agresorem žena utekla z domu, vyběhl za ní s nožem v ruce, dostihl ji a dovlekl zpátky do domu, kde jí dal několik ran pěstí do obličeje, zkopal ji a nakonec zabodl nůž do podlahy jen těsně vedle ní. Protože ho řádění unavilo, usnul, čehož žena využila k útěku. Ráno muž zapálil dům, škoda se vyšplhala na 700 tisíc korun.

Když žháře a násilníka v jedné osobě dopadli policisté, umístili ho do cely, odkud následně putoval do psychiatrické léčebny. I odtud ale ještě osmkrát ženě volal a vyhrožoval, že ji nenechá v klidu a že jí stejně něco provede.

Reklama

Výběr článků

Načítám