Hlavní obsah

Exposlanec Chaloupka dostal podmínku za výroky o Romech

– Praha

Bývalý poslanec Otto Chaloupka dostal u Obvodního soudu pro Prahu 1 půlroční podmínku za výroky o Romech na sociální síti Facebook. Soud tak rozhodl trestním příkazem, tedy bez výslechů a předkládání důkazů. Exposlanec podle soudu podněcoval k nenávisti vůči etnické skupině.

Foto: Petr Horník, Právo

Oto Chaloupka (úplně vlevo), Michal Babák a Vít Bárta na archivní fotografii

Článek

Chaloupka se proti dubnovému verdiktu odvolal a v září ho u soudu čeká veřejné jednání. Napsaly to v úterý Hospodářské noviny (HN).

Chaloupka loni zveřejnil na svém profilu příspěvek k dění v Duchcově na Teplicku, kde skupinka Romů napadla a zbila manželský pár, což vyvolalo protiromské nálady. "Slušní lidé dlouho snášeli vaše krádeže, agresivitu a neoprávněné požadavky na další a další výhody," napsal politik a v následné diskusi na Facebooku doplnil, že "lidi jsou na hraně a ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle deníku Chaloupka tvrdí, že svým komentářem nechtěl Romům vyhrožovat. Svým příspěvkem prý reagoval na vyjádření romského předáka Františka Tomáše, který po napadení v Duchcově prohlásil, že se "vlastně nic nestalo".

Příspěvky posílal ze Sněmovny  

"Veřejně podněcoval k nenávisti k etnické skupině a čin spáchal veřejně přístupnou počítačovou sítí," uvedla ale soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Edita Beranová.

Chaloupka, který byl od roku 2010 poslancem za Věci veřejné, v minulosti usiloval o vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Argumentoval tím, že sporné příspěvky zveřejnil jako poslanec, a to dokonce přímo ze Sněmovny. Nejvyšší soud ale rozhodl, že Obvodní soud pro Prahu 1 může obžalobu projednat.

Před soudem stanul Chaloupka také kvůli podezření z korupce, a to spolu se svým bývalým asistentem. Chaloupka údajně nutil asistenta, aby mu vyplácel část svého platu, což ale politik popřel. Okresní soud v Hodoníně jej loni v březnu zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám