Hlavní obsah

Matka týrala svých pět dětí, dostala 3 roky vězení

Právo, Petr Kozelka
Velké Meziříčí

Do konce života budou pronásledovat děsivé vzpomínky na dětství pětici sourozenců z Velkého Meziříčí. Děti totiž týrala jejich vlastní matka. Smutné je i to, že žena byla už před čtyřmi lety potrestána za týrání podmínkou. Teď už jí okresní soud ve Žďáru nad Sázavou poslal na 3 roky za mříže, trest jí v úterý potvrdil i odvolací Krajský soud v Brně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krkavčí matka trýznila své ratolesti nejméně od listopadu 2012 do května 2013. „Udělovala dětem bezdůvodné zákazy, vulgárně jim nadávala, bila je rukou do obličeje, trestala je páskem i vařečkou, trápila je hlady,“ konstatovala předsedkyně senátu Světlana Bartošová s tím, že u dvou dětí se následně rozvinuly znaky syndromu týraného dítěte.

Žena před soudem tvrdila, že děti nikterak netýrala. Sice prý občas sáhla po vařečce nebo pásku, vždy podle ní ale jen ve chvíli, kdy děti nechtěly poslechnout. Uznala pouze to, že ve výchově se spoléhala hlavně na zákazy.

„Klientka se necítí vinna, soud nesprávně vyhodnotil důkazy,“ prohlásil při přednesu odvolání ženin právník. Odvolací senát ale neměl pro matku pochopení. Soudkyně Bartošová navíc upozornila na fakt, že žena už byla v roce 2010 potrestána podmínkou za týrání dvou nejstarších dětí.

Dcera skončila v ústavu

Nejstarší dcera pak skončila v ústavu, justice jí pak ale vrátila zpět matce jen proto, aby dívka musela za nějaký čas znovu snášet bití, nadávky a ponižování. A byla to právě ona, která společně s otcem upozornila na jaře 2013 na nesnesitelné poměry v rodině.

„Přestože obžalovaná své jednání popírá, usvědčily jí mimo jiné výpovědi dětí i jejího manžela. Podle nich bylo doma neustálé řvaní, děti bila tam, kam se zrovna trefila. Měly strach, bezdůvodně jim udělovala zákazy, křičela na ně vulgární nadávky, nepohladila je, nepochválila, nedostal se jim od ní žádný cit. Děti neměly například zaplacené obědy ve škole, když přišly hladové domů, matka jim řekla, že jim nic nedá,“ řekla Bartošová.

Před ještě horšími útoky ze strany matky děti většinou zachránil jejich otec. Podle znalců si děti ponesou pravděpodobně následky z krutého zacházení celý život.

Reklama

Výběr článků

Načítám