Hlavní obsah

Ministr Blažek chyboval, když povolil vydání ruského podnikatele

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Vlivný ruský podnikatel Alexej Torubarov uspěl u Ústavního soudu (ÚS) se svou stížností proti svému vydání do vlasti, kde je stíhán za podvod. Soudci vyhověli jeho námitkám proti rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který přesto, že Torubarov měl zažádáno v Česku o azyl, podnikatele vydal ke stíhání do Ruska.

Ministr Blažek chyboval, když povolil vydání ruského podnikateleVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kauza rozhádala tehdejší vládní politiky, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce nařídil personálu ruzyňského letiště postavit před startující letadlo cisternu.

V Rusku byl Torubarov obviněn z podvodu v roce 2009 a o rok později po něm začal pátrat Interpol. Podnikatel nakonec požádal v tuzemsku o azyl.

„Řízení o azylu v době, kdy byl stěžovatel vydán, nebylo ukončeno a ani v něm nebylo vydáno žádné jiné rozhodnutí, ačkoli řízení probíhalo již více než rok. Stěžovatel se domnívá, že jeho vydání k trestnímu stíhání tak bylo provedeno v rozporu s mezinárodními dohodami o ochraně lidských práv i s judikaturou ÚS i Nejvyššího správního soudu,“ napsal do stížnosti podnikatelův advokát.

Podnikatel opět utekl  

ÚS už v minulosti rozhodl, že ministerstvo by mělo v budoucnu při rozhodování o vydání člověka do zahraničí vždy čekat na to, jak dopadne cizincova žádost o azyl.

Foto: helpaman.org

Alexej Torubarov

„Ministr spravedlnosti tímto rozhodnutím umožnil, aby byl stěžovatel v důsledku realizace vydání zbaven možnosti domáhat se účinným způsobem a za stejných podmínek projednání žádosti o mezinárodní ochranu, přitom výsledek tohoto řízení byl relevantní i ve vztahu k řízení o vydání, neboť vyhovění žádosti stěžovatele by znemožnilo jeho vydání,“ vysvětlila verdikt soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Po vydání do Ruska se Torubarovi podařilo znovu zmizet a podle posledních informací požádal o azyl v Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Torubarov si prý v ruské vazbě nestěžuje

Ruský podnikatel Alexej Torubarov je po svém vydání Českou republikou k trestnímu stíhání v Rusku umístěn ve vyšetřovací vazbě ve Volgogradu. Na podmínky...

Výběr článků

Načítám