Hlavní obsah

Kvůli tendrům Nemocnice Na Homolce policie obvinila čtyři lidi

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie od středečního rána zasahovala na několika místech v ČR kvůli Nemocnici Na Homolce. Policisté obvinili čtyři lidi, podle České televize i bývalého generálního ředitele Vladimíra Dbalého. Podle kriminalistů zmanipulovali veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů a nemocnici měli způsobit škodu téměř 57 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K případu se nebudeme vyjadřovat, protože právo na informování si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,” řekl Novinkám mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

„Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality vede pod naším dozorem trestní řízení, které má vztah k jedné z veřejných zakázek, již v uplynulých letech zadala Nemocnice Na Homolce, a nyní probíhají prvotní procesní úkony. Policisté zadrželi čtyři osoby,“ řekla ve středu Právu šéfka pražských vrchních žalobců Lenka Bradáčová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze ve středu v tiskové zprávě upřesnil, že policie už kvůli jednomu tendru nemocnice obvinila čtyři zadržené lidi, a to z praní špinavých peněz (legalizace výnosů z trestné činnosti) a také kvůli sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

„Obvinění podle policie měli jednat jako organizovaná skupina, která zmanipulovala zakázku Nemocnice Na Homolce na digitalizaci chorobopisů,“ sdělil Matula. Doplnil, že svým jednáním měla dvojice způsobit nemocnici škodu téměř 57 miliónů korun a zároveň pro sebe neoprávněně získat skoro 53,5 miliónu.

Tendr na skenování chorobopisů vyhrály v rámci jednoho sdružení dvě firmy, a to s cenou 174 miliónů korun. Za tři čtvrtiny této částky ale zakázku dělala podle médií úplně jiná společnost, rozdíl v penězích si prý ale nechali výherci tendru.

Nemocnice o ničem neví 

Mluvčí Nemocnice Na Homolce Jitka Kalousková nemá podle svých slov o policejním zátahu žádné informace. „V naší nemocnici protikorupční policie nezasahovala, o případu nejsme nijak informováni,“ řekla Právu.

Na dotaz, jaké zakázky se nynější akce detektivů může týkat, pouze uvedla, že se v médiích propíraly některé možné zakázky, ale že sama nemocnice netuší, o kterou z nich jde.

Bývalý ředitel kupoval nemovitosti

Ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka ve středu dopoledne Právu sdělil, že bývalý šéf nemocnice je podle fondu podezřelý mimo jiné z praní špinavých peněz. „Jde o otázku majetku, který nabyl Vladimír Dbalý zvláštním způsobem, tedy o dvě nemovitosti jeho otce. Ta linka byla taková, že mělo jít o legalizaci výnosů pocházejících z trestné činnosti,“ uvedl Soukenka.

Doplnil, že dotyčné nemovitosti byly nakoupeny údajně za zhruba jedenáct miliónů korun na jednu společnost patřící americkému vlastníkovi. „A my jsme měli dokument, který říkal, že benefičním vlastníkem té americké společnosti je otec Vladimíra Dbalého,“ nastínil ředitel nadačního fondu.

Bývalého ředitele tato organizace podezřívá z toho, že peníze na nákup nemovitostí mohl údajně získat za přidělení nějaké veřejné zakázky vypsané nemocnicí Na Homolce. Které se to ale týká a kvůli jaké nyní policie rozjela svůj zátah, to podle Soukenky není jasné.

Zakázka pro právníky

„Těch zakázek tam bylo víc, například na skenování chorobopisů, což byla podle mě extrémně velká prasárna, kde šlo snad o nějakých sto miliónů korun, ale ve skutečnosti se to dělalo za třicet. Pak tam byly nějaké předražené nákupy různých zařízení, ale třeba najmutí advokátní kanceláře Šachta & Partners (nyní MSB Legal, zastupující mimo jiné lobbistu Ivo Rittiga - pozn. redakce) na poskytování právních služeb pro nemocnici,“ přiblížil Soukenka.

Posledně jmenovanou zakázku týkající se právníků prý Dbalý dal zmíněné advokátní kanceláři tzv. z ruky, protože mělo jít o tendr malého rozsahu do dvou miliónů korun.

„A oni to přešvihli asi desetinásobně. Myslím, že to bylo něco kolem třiceti miliónů a pak jim dal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pokutu asi patnáct tisíc,“ doplnil Soukenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám