Hlavní obsah

Elitní tým Kobra už pracuje na pěti případech. Škody přesahují miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální skupina pro boj proti velkým daňovým únikům a daňové kriminalitě, takzvaná Kobra, už pracuje na pěti kauzách. První výsledky by mohly být prezentovány na konci léta, řekl v úterý novinářům v Pozlovicích na Zlínsku zástupce generálního ředitele finanční správy Jiří Žežulka. Kobra začala v Česku fungovat v polovině června.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec předal symbolickou kobru (na snímku v popředí) policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému na setkání v sídle Policejního prezidia v Praze. Archivní snímek

Článek

„Výše škody u těchto kauz by mohla přesáhnout celkem jednu miliardu korun. Jedná se o rozsáhlé karuselové podvody se specifickými komoditami," uvedl Žežulka. Karuselové podvody vznikají tak, že zboží zakoupené v jednom státě bez DPH je v jiném státě prodáno včetně DPH, aniž obchodník odvedl daň.

V týmu Kobry jsou odborníci z finanční správy, policie a celní správy, tyto orgány dřív pracovaly samostatně. Nyní si mohou vyměňovat informace, vybírat kauzy, které bude Kobra řešit, i volit způsob jejich zveřejňování do médií.

Tuzemská Kobra spadá pod útvar protikorupční policie. Ve skupině je stovka lidí, měla by se postupně rozšířit i do krajů. Český tým specialistů vznikl na základě zkušeností ze Slovenska, kde tým Kobra už pracuje.

Česká Kobra se bude zabývat podvody se škodou přes 150 miliónů korun. Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám