Hlavní obsah

Na silnici mě sejmuli a pak do mě kopali, popsal muž zásah strážníků. Ti budou vysvětlovat

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňští strážníci budou muset vysvětlovat zákrok z minulého týdne v Plzni-Doubravce, kdy podle svědků bezdůvodně srazili k zemi muže, tloukli ho a nakonec i spoutali. Incident se odehrál ve čtvrtek kolem 23. hodiny v Masarykově ulici a předcházel mu konflikt s jiným mužem, který jednoho ze strážníků udeřil pěstí do obličeje, když se zastal své kamarádky, která špatně parkovala.

Noční zásah strážníků v PlzniVideo: Novinky

 
Článek

Zpacifikovaný František Patera neměl s útočníkem, který z místa odešel, vůbec nic společného. Terčem zájmu strážníků se stal v okamžiku, kdy přecházel vozovku a na chvilku se zastavil.

„Došel doprostřed silnice, kde zůstal stát a koukal. Strážníci skočili do auta, prudce se rozjeli a zastavili těsně před ním. Tři vylítli ven, srazili ho přes obrubník na trávu do křoví. Pak do něho začali kopat a mlátit ho. Když jsme to začali točit na telefon, přestali a nasadili mu pouta,“ popsala Právu situaci svědkyně Jiřina Helusová.

Zasahující strážníky ostře srovnali do latě. Dali jim dýchnout, upozornili je na to, ať okamžitě odjedou s autem.
svědek

Sám Patera podle svých slov vůbec netušil, co se děje. „Chtěl jsem jít na druhou stranu silnice vymočit se do křoví. Na silnici mě sejmuli a pak do mě kopali. Jen jsem křičel, že jsem nic neudělal. Když jsem ležel spoutaný obličejem v křoví, slyšel jsem je, jak si mezi sebou říkají, že mně pořádně vymáchají hubu v hovnech,“ pokračoval Patera.

Svědkyně volala policisty

V tu chvíli už další ze svědkyň Lucie Doubravová vytáčela tísňovou linku Policie ČR. „Ten muž řval bolestí. Na to jsem se už nemohla dívat. Volala jsem na strážníky, aby okamžitě přestali, nebo ho zabijí. Na to mi řekli, že asi špatně vidím, ať si zajdu na oční. To byl vrchol, myslela jsem si, že stojím uprostřed nějakého špatného filmu,“ řekla Právu Doubravová.

Do pěti minut na místo přijeli policisté. „Zasahující strážníky ostře srovnali do latě. Dali jim dýchnout, upozornili je na to, ať okamžitě odjedou s autem, které stálo v silnici a bránilo v průjezdu trolejbusům. Nám řekli, že to byl z jejich strany absolutně neadekvátní zásah, že strážníci nemají pravomoc mlátit člověka, který jde po silnici, házet ho do křoví a dávat mu pouta, když nikoho neohrožoval,“ řekl Právu další svědek Tomáš Trnka.

Nácvik zákroku 

Sám byl v šoku, když strážníci začali kolegům ze státní policie tvrdit, že šlo o jakýsi nácvik zákroku.

Mluvčí plzeňské městské policie Jana Pužmanová uvedla, že dotyčný muž zakročující strážníky urážel a bránil jejich služebnímu vozidlu v odjezdu. Údajně chtěli pronásledovat řidičku, která odjela z místa přestupku za špatné parkování.

Za chvíli vidím za mnou majáky, tak jsem zastavila. Vyskákali strážníci, ruce měli na pistolích.
řidička-svědkyně

Ta se ale brání. „Je pravda, že jsem vjela autem na chodník a zaparkovala ho před domem na blikačky, abych mohla naložit nějaké těžší věci. Strážníci přišli, že chtějí doklady od vozidla a občanku. Říkám jim: ,Pánové, není to trochu zbytečné? Je půl jedenácté večer, nikoho neohrožuju, auto je řádně označené a my tady naložíme jen pár věcí a hned odjedeme´,“ líčila Michaela Žáková, co předcházelo konfliktu.

Mezitím se ženy zastal její kamarád Matěj Trojovský, který jednoho ze strážníků po ostřejší výměně názorů zřejmě praštil do tváře. „To bylo tak rychlý, že jsem to ani nezaregistrovala. Matěj odjel taxíkem a já jsem chtěla odjet také, abych odvezla domů svého bratra, který byl pod vlivem alkoholu, a hrozilo, že může vzniknout další konflikt,“ pokračovala Žáková.

Spěchali za řidičkou 

Strážníkům před svědky řekla, že bratra doma vyloží a hned se vrátí. „Pohoda, nikdo na to neřekl ani popel a já se rozjela. Za chvíli vidím za mnou majáky, tak jsem zastavila. Vyskákali strážníci, ruce měli na pistolích, jako kdybych byla nějakej zločinec, s tím, že jsem ujela a ať okamžitě jedu nazpátek. Tak jsem se vrátila a zjistila, že tam někoho sejmuli, že jim údajně bránil v tom, aby mě mohli pronásledovat. To se tam řešilo asi hodinu a ve finále po mně nikdo žádné doklady už nechtěl,“ uzavřela Žáková.

Podle mluvčí plzeňské policie Hany Štefflové je případ v šetření. "Prověřujeme všechny okolnosti. Nikdo zatím obviněn nebyl,“ upřesnila Štefflová.

Právník Petr Vlach je přesvědčený, že šlo o zbytečný konflikt. „Na chodníku se stát nemá, to je pravda. Ale jestliže si paní v půl jedenácté v noci zajede na chodník, aby mohla naložit věci, tak co je to za závažný přestupek? Tak řeknu, naložte si to tady a odjeďte odsud, ať tady nepřekážíte. Přece to nebudu hrotit,“ řekl Právu Vlach.

Upozornil na to, že dneska je módou, že i strážníci trénují zákroky, nosí taktické vesty se všemi možnými zbraněmi. „ Ale kolikrát ty věci jdou řešit normálním lidským hovorem. I ten přestupce je pořád člověk,“ myslí si Vlach.

Reklama

Výběr článků

Načítám