Hlavní obsah

Policisté zadrželi a obvinili člověka kvůli knize šířící rasismus

Praha
Aktualizováno

Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze zadržela a obvinila 55letého muže české národnosti z propagace hnutí k potlačení práv člověka. Hrozí mu 10 let vězení, sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Několik lidí čeká vyhoštění.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní zásah probíhal i v Islámské nadaci v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí v Praze.

Článek

„Muž je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám, kterou měl následně distribuovat prostřednictvím nabídky na internetu, internetového knihkupectví i přímého prodeje v určených místech," popsal Hanták. Stíhání muže je vedeno na svobodě.

Detektivové zasahovali nejen u Pražského islámského centra, ale i v objektech na Černém Mostě. Provedli několik domovních prohlídek. Hanták dementoval informace, že v rámci prohlídek se našly zbraně a výbušniny. Nicméně u Pražského islámského centra hlídkovala policie do sobotního dopoledne.

Titulní stránka knihy, kvůli které policie zřejmě zasahovala.

Policie měla údajně v mešitách zasahovat kvůli knize Základy tauhídu-Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan v pátek řekl, že kvůli knize nedávno podal trestní oznámení. Podle něj jsou v ní extrémní muslimské názory a vydalo ji Ústředí muslimských obcí v ČR s Islámskou nadací.

Narušili prý významnou modlitbu

Přímí svědci zásahu si stěžovali, že policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Uvnitř prý bylo asi sto lidí. "Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole," popisoval zásah jeden z mužů poté, co byl z mešity propuštěn.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zasahovala v Islámské nadaci v Praze

Kriminalisté protimafiánského útvaru během pátku zasahovali na několika místech v Praze kvůli vydání a distribuci knihy, která šíří rasismus a antisemitismus....

Výběr článků

Načítám