Hlavní obsah

Z litoměřického muzea zmizely vzácné sbírky, rozkrádáním se zabývá policie

Právo, koc
Litoměřice

Údajným rozkrádáním sbírek litoměřického oblastního muzea se zabývají tamní kriminalisté. Krádeže se přitom netýkají pouze depozitáře, ale celé organizace. Škoda údajně dosahuje až k sedmi miliónům korun. Částka však nemusí být konečná, muzeum mimořádnou inventarizací stále zjišťuje, co všechno chybí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Informace k případu poskytuje výhradně státní zastupitelství,“ řekla Právu litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Podle litoměřické státní zástupkyně Kateřiny Doušové existuje podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku a krádež. Obviněn ale zatím nikdo nebyl.

Trestní oznámení podal loni v červnu ředitel muzea Tomáš Wiesner po zjištění, že muzeum postrádá ve svých sbírkách jeden artefakt. Při následných kontrolách majetku se ale přišlo na to, že chybí mnohem více věcí. Ředitel podezírá bývalé zaměstnance muzea, těch současných se věc podle něj určitě netýká. Konkrétně se ke kauze vyjadřovat nehodlá, protože ho k tomu vyzvala policie.

Rukopis v Rakousku  

S případem souvisí i fakt, že z muzea zmizel středověký rukopis graduálu, který někdo bez vědomí vedení vyvezl do Německa a posléze se ocitl v Rakouské národní knihovně.

Zřizovatelem muzea je Ústecký kraj, který je podle své mluvčí Magdaleny Hanáčkové o policejním vyšetřování od začátku informován. „Muzejní sbírky nejsou finančně ohodnoceny. Jednalo by se o velmi nákladný a ekonomicky nehospodárný proces, nehledě na fakt, že mnohé předměty mají těžko vyčíslitelnou hodnotu kulturně-historickou, která nemusí korespondovat s hodnotou účetní. Hodnota se stanovuje odhadem,“ informovala Hanáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám