Hlavní obsah

Romský klan terorizoval i naši obec, tvrdí starosta Zhoře u Tachova

Právo, Patrik Biskup
Zhoř u Tachova

Když se Karel Starý dozvěděl o posledním řádění romského klanu Matušových ve Strýčkovicích na Domažlicku minulý týden, naskočila mu husí kůže. Ví totiž naprosto přesně, jak těžké je s Matušovými soužití a kam až jsou schopni při své agresivitě dojít. Je starostou Zhoře u Tachova za nezávislé, kde byli Romové několik let pro místní obyvatele noční můrou, než se odstěhovali právě do Strýčkovic.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ladislava Matuše se po dechové zkoušce snaží uklidnit obhájci

Článek

„Je mi tam těch lidí líto, hlavně ta bezmoc. My jsme si to tady zažili na vlastní kůži. Vím, co dokážou,“ řekl starosta. Vzpomínal zejména na krvavou řež z října 2007, když šlo skutečně o život.

Pětice Romů tehdy s mačetami a vidlemi vtrhla do místní restaurace, kde útočníci hostinskému rozbili o hlavu několik dřevěných židlí a lokál celý zdevastovali. Venku pak ještě zdemolovali auto a napadli i policisty.

„Pamatuji si, jak jeden z útočníků vtrhl za mnou na úřad a křičel, jak jim ubližujeme. Nejdřív mi smetl věci ze stolu, a když jsem mu řekl, že zavolám policii, tak zničil telefon. Nic příjemného to nebylo,“ doplnil místostarosta Stanislav Novák.

Starosta si připadal jako méněcenný Čech 

Soud hlavní aktéry útoku poslal na čtyři a půl roku do vězení. „Na ten proces v životě nezapomenu. Tam jsem si jako Čech připadal úplně méněcenný. Pomalu posuzovali nás, jestli jsme do nich náhodou moc nešili nebo je nějak nevyprovokovali. To zastávání se národnostní menšiny se nám jednou vymstí,“ dodal starosta.

Ještě předtím, než se rodina Matušových přestěhovala do Strýčkovic, pobývala nějaký čas v Brodě nad Tichou. Tam po nich zůstal vypálený byt. Ve Strýčkovicích bydlí asi pátým rokem. Dům na okraji obce je podle údajů z katastrálního úřadu napsaný na Michala Matuše, který je téměř deset let zbaven svéprávnosti.

Obyvatelé Strýčkovic denně hlídkují 

Je uveden i v kupní smlouvě, z níž vyplývá, že nemovitost stála 290 tisíc. Na adrese jsou oficiálně hlášeni tři lidé, ve skutečnosti se jich tam zdržuje až deset.

Po posledním útoku z minulého pátku, kdy dva romští bijci vymlátili sousedovi okna zřejmě jako výstrahu, aby proti nim nesvědčil u soudu, je v obci klid. Oba násilníky poslal soud do vazby a policisté ve vesničce s necelými sedmdesáti obyvateli hlídkují denně.

Rodina Matušových se s novináři odmítá bavit. Své vyjádření poskytl serveru Romea.cz třináctkrát soudně trestaný Ladislav Matuš. Tvrdí, že Romové nebyli ti, kteří útočili jako první. Podle něho to byla právě jeho rodina, která se stala loni v říjnu terčem útoku souseda.

„Házeli nám do okna kameny a řvali, ať vylezeme ven, nebo nás zabijou,“ cituje Romea.cz Ladislava Matuše, kterého čeká brzy soud za brutální napadení místního živnostníka. Toho měl společně s bratrem ztlouci dřevěným hranolem. Podle žalobkyně jim hrozí až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám