Hlavní obsah

Brněnští radní měli nevýhodnou smlouvou připravit obecní kasu o 73 miliónů

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Plně obsazená byla ve středu lavice obžalovaných v jednací síni brněnského městského soudu. Jakby také ne, vždyť na ni státní zástupce posadil bývalé radní městské části Brno-sever. Podle obžaloby jako radní podepsali nevýhodnou smlouvu se společností Bytasen, starající se o městské byty, a tím způsobili městské části škodu ve výši až 73 miliónů korun. Všichni obžalovaní před soudem svou vinu popřeli.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalí radní zleva František Juren, Pavel Jirák, Josef Dokoupil, Ivan Svoboda a Milan Venclík u soudu

Článek

Před soudem se z porušování povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele zpovídají Josef Dokoupil, Karel Horák, Pavel Jirák, František Juren, Dominik Šulc, Jan Musil, Milan Venclík a Ivan Svoboda. Pokud je senát v čele s Michalem Kabelíkem uzná vinnými, hrozí jim až deset let vězení.

„Souhlasili s pro městskou část nápadně nevýhodným výrokem smlouvy o provozu a údržbě obecních bytů se společností Bytasen. Na zasedání rady podepsali dodatek smlouvy, podle kterého správci bytů přísluší 16,5 procenta z vybraného nájemného. Přitom v ostatních městských částech, kde tuto službu vykonávala taktéž společnost Bytasen, byla tato odměna poloviční. Radní věděli, že to jde levněji,“ konstatoval státní zástupce.

Podle něj tímto podpisem v roce 2000 vznikla škoda více než 15 miliónů, při další změně smlouvy o dva roky později pak další škoda přes 57 miliónů korun.

Obžalobu odmítli 

Obžalovaní šmahem obžalobu odmítli. „Novým dodatkem jsme naopak snížili částku pro společnost Bytasen, v tom přece není žádná nevýhodnost. Bytasen si pak ale fakturoval věci navíc a to jsem jako radní mohl jen těžko ovlivnit,“ konstatoval před soudem Dokoupil.

„Na to hlasování si vůbec nepamatuju, už je to více než dvanáct let. Bytovou problematikou jsem se navíc vůbec nezabýval. Pokud se něco takového stalo, tak jsou tu obžalovány špatné osoby. Vůbec nechápu, proč tady stojím. Neměl jsem žádný majetkový prospěch a nikdy jsem se s nikým nedomlouval,“ upozornil Venclík. „Smlouva prošla příslušnými odbory, neměl jsem důvod o ní pochybovat,“ dodal Juren.

Verdikt soudu je zatím v nedohlednu, advokáti i obžalovaní už dali jasně najevo, že před soudem chtějí vyzpovídat například bývalou ředitelku Bytasenu Sabinu Tomíškovou, která byla později starostkou Brna-sever a nyní tam působí jako radní a je ve vedení společnosti New BTS, která vznikla odštěpením od Bytasenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám