Hlavní obsah

Nehýbalo se, uvedla u soudu žena, která hodila své dítě do popelnice

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Dvacet let vězení nebo výjimečný trest hrozí 29leté Petře D. z Chebu, která loni v červenci po utajeném porodu zahodila novorozence do popelnice. Plačící dítě tehdy objevil v kontejneru na odpadky v ulici Matěje Kopeckého bezdomovec. Podchlazená holčička skončila v nemocnici, kde ji pojmenovali Anička. Případ začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Devětadvacetileté ženě hrozí výjimečný trest.

Článek

Plačící žena u soudu uvedla, že měla problémy s alkoholem. „Ten den, kdy se to stalo, mě bolelo břicho. Myslela jsem, že mám zácpu. Ucítila jsem, že mi něco většího leze, uvědomila jsem si, že to je miminko. Hrozně jsem se bála, dítě se nehýbalo ani neplakalo. Zdálo se mi, že držím mrtvolku.“

Zkoušela jsem ho poplácat na nožičce, vůbec nereagovalo. Byla jsem přesvědčena, že je mrtvé.
obžalovaná

Tvrdila, že o těhotenství zpočátku vůbec neměla ani tušení. „Zjistila jsem to až v květnu. Předpokládala jsem, že budu rodit někdy v říjnu. Když se to stalo, řekla jsem mamce, že jsem musela na potrat. Bála jsem se říct pravdu,“ pokračovala žena.

„Pupeční šňůru jsem po porodu přetrhla rukou. Dítě jsem držela v náruči, v tu chvíli jsem nevěděla, co mám dělat. Nebyla jsem schopna vůbec reagovat. Zkoušela jsem ho poplácat na nožičce, vůbec nereagovalo. Byla jsem přesvědčena, že je mrtvé. Dala jsem ho do tašky a pak ji šla vyhodit do kontejneru,“ popisovala dále obžalovaná.

Matka tří dětí je obžalovaná z pokusu o vraždu. „Po předchozím uvážení s úmyslem novorozence usmrtit po neodborném oddělení pupeční šňůry jej živého uložila do igelitové tašky a poté společně s odpadky do další igelitové tašky a vše vhodila do kontejneru,“ řekl státní zástupce Jakub Kubias.

Matku dopadli po dvou měsících 

Ženu kriminalisté vypátrali a zatkli po dvou měsících. Po zahájení trestního stíhání využila svého práva a odmítla vypovídat. Pouze uvedla, že dítě zabít nechtěla. „Po porodu nejevilo známky života, byla jsem z toho špatná,“ řekla policistům s tím, že by dětem nikdy neublížila. Aničku po ošetření v nemocnici soud svěřil do pěstounské péče.

Smutný případ ještě podtrhla letošní tragédie, kdy v lednu spáchali sebevraždu adoptivní rodiče obžalované ženy. Čin jejich dcery zřejmě na nich zanechal psychické problémy, kvůli kterým se mohli připravit o život. Mrtvé je našli policisté v pozorovatelně ptactva u rekreační oblasti Amerika. Oba měli střelná poranění, muž zřejmě nejprve střelil ženu a pak sebe. Našla se tam i zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám