Hlavní obsah

Americký voják, který v Praze odpaloval dělostřelecké granáty, může opustit republiku

Novinky, ok, for

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvacetiletý americký voják, který na Silvestra házel cvičné dělostřelecké granáty v centru Prahy, byl v pátek propuštěn na svobodu. Soudce ho odmítl vzít do vazby. Mladíka zadrželi policisté v úterý poté, co se jim nezdál velmi silný výbuch, jenž se vymykal obvyklým explozím během oslav.

Policisté zadrželi amerického vojáka, který v Praze odpaloval cvičnou municiVideo: Novinky

 
Článek

Protože mladík nebyl vzat do vazby, může opustit Českou republiku a bude jen na něm, zda se vrátí na začátek soudního procesu.

„Došlo k překvalifikování trestného činu obecného ohrožení na výtržnictví a zároveň byl obviněn z nedovoleného ozbrojování,“ řekl Novinkám kriminalista, který případ vyšetřuje.

Vyšetřovatel již ve čtvrtek řekl, že výbuch se vymykal tradičním explozím, které před silvestrovskou půlnocí v centru Prahy slyšeli. „Z našeho pohledu to byla dost silná exploze. Myslel jsem si, že explodoval plyn v nějakém domě nebo že se mohlo stát to, co se stalo před několika dny v Rusku,“ uvedl kriminalista s odkazem na nedávné teroristické útoky v ruském Volgogradu.

Foto: Novinky

Cvičné dělostřelecké granáty

Dvacetiletý voják, který slouží na americké letecké základně Ramstein v Německu, hodil v ulici Dlouhá dva cvičné dělostřelecké granáty, než ho policisté zadrželi. Naštěstí nikoho nezranil. Granáty používá americká armáda k simulaci pozemní exploze, včetně zvukového efektu výbuchu. Jejich používání je v blízkosti lidí zakázáno.

Když mu policisté sdělili, z čeho ho viní, snažil se utéct. Muži zákona ho však zpacifikovali. Opilý cizinec se navíc snažil výbušky při zásahu policistů zahodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám