Hlavní obsah

Policisté hledali Křemílka s Vochomůrkou i naložené sele

Policisté a záchranáři si v uplynulém roce při plnění služebních povinností užili občas i zábavu. Na severu Moravy například muži zákona hledali pachatele, který podle popisu odpovídal Křemílkovi s Vochomůrkou. Jindy řešili krádež naloženého selete z ledničky. Krajští záchranáři naopak nemohli zcela vyhovět ženě, která požadovala, aby ji zdravotník při převozu v sanitce hladil. Uvedli to mluvčí policie Gabriela Holčáková a moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Vysvětlovat policii měl co i zloděj estét. V prodejně s oblečením si vybral tři trička, která se mu líbila. Vadily mu ale plastové knoflíky. "Nevypadaly pěkně. K tričkům se nehodily. Tak jsem je sundal," řekl později při výslechu. Neunikl ale pozornosti prodavačky. "Až později mi došlo, že plastové knoflíky nejsou součástí oblečení, ale zabezpečovací systém," hájil se.

Jak může cesta na nákup skončit výslechem na policii, se zase snažil vysvětlit muž, který se vloupal od zaparkovaného auta. Uvedl, že večer si šel nakoupit potraviny. Cestou náhodou našel červené kladívko. Takové, které je například v autobusech pro případ potřeby rozbití skla. Když už je našel, tak toho využil. Rozbil kladívkem okno auta o odnesl odložené věci. "Byla to naprostá náhoda," řekl.

Chtěl si jen popovídat

Opakovaně na linku 158 volal jistý muž z Ostravy. "Vše se nahromadilo najednou. Ztratil jsem peněženku s doklady a penězi. Byl jsem opilý, a navíc jsem byl i celkově naštvaný. S přítelkyní se nedalo hovořit, tak jsem si chtěl pohovořit s někým na bezplatných linkách," uvedl.

Svědkem zajímavé situace se stal obyvatel Ostravy, který nahlásil krádež věcí z kontejneru na obnošené oblečení. Nejdříve ale spatřil ženu, která u kontejneru stála a mluvila na něj. V šoku byl, když jí kontejner odpověděl. Později se zjistilo, že uvnitř byl devětadvacetiletý zloděj, který ven vyhazoval oblečení.

Pachatel v kukle vypadal jak postavy z večerníčků

Úsměv na rtech policistů občas vyvolá i popis možných pachatelů, který získávají od svědků či obětí. V jednom případě se tak dozvěděli, že pachatel maskovaný černou kuklou připomínal večerníčkové postavy Křemílka a Vochomůrku. V jiném případě pak policisté měli hledat herce z amerického filmu Requiem za sen. Nic konkrétnějšího žena k popisu neuvedla.

I v minulých letech policisté řešili podobné situace. Zloděje auta policisté dopadli přímo ve voze. Muž se pak snažil tvrdit, že auto našel a byl na cestě jej vrátit. Nejprve si ale musel "z osobních důvodů" odskočit do restaurace a herny. "Z herny jsem chtěl jet rovnou na policii. Když jsem ale nastupoval do vozu, tak mě zkontrolovala hlídka policie. Už jsem jim nedokázal vysvětlit, že toto vozidlo jedu odevzdat na policii," hájil se.

Se žádostí o netradiční službu se setkali i moravskoslezští záchranáři. Žena, kterou převáželi do nemocnice, požadovala, aby ji zdravotník v sanitce hladil. Ten to odmítl. "Navíc upozorňujeme, že tento výkon není hrazen zdravotní pojišťovnou," doplnil s úsměvem Humpl.

Reklama

Výběr článků

Načítám