Hlavní obsah

Policie obvinila bývalého elitního žalobce Grygárka, hrozí to i Janouškovi

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili v kauze kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) bývalého náměstka pražských vrchních žalobců Libora Grygárka, a to ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění hrozí i lobbistovi Romanu Janouškovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Podle informací Práva měl Grygárek svou údajnou nečinností zabránit zahájení trestního řízení proti pražskému lobbistovi Romanu Janouškovi kvůli podezření z praní špinavých peněz.

„Dnešního dne bylo doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání panu Liboru Grygárkovi,“ potvrdil ve středu Právu šéf odboru závažné hospodářské kriminality olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Podle Grygárka je obvinění nepodložené. „Obvinění je zcela nepravdivé a nepodložené. Tvrzení v něm obsažená nemají oporu v opatřených důkazech a vycházejí jen z uměle vykonstruovaných hypotéz, když jsou dokonce vnitřně rozporná. Obhajovat se ale budu standardně v rámci trestního řízení, a ne cestou sdělovacích prostředků,“ napsal Právu v SMS v reakci na své obvinění sám Grygárek.

Nekonal, jak měl

Podle Šeredy Grygárek zhruba začátkem roku 2009 nekonal tak, jak měl. ”Tedy nedal pokyn či nepřijal opatření, aby bylo zahájeno trestní řízení pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy pro praní špinavých peněz jisté osoby,“ nastínil obvinění žalobce Šereda.

Jméno lobbisty Janouška sice odmítl potvrdit, nicméně z jeho dalších slov nepřímo vyplynulo, že jde o něj. V souvislosti s Grygárkem a Janouškem se totiž delší dobu hovořilo o jejich velmi dobrých vztazích a častých kontaktech.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

„K dotyčné osobě přišly informace o možném podezření z trestné činnosti v rámci žádosti o právní pomoc ze Švýcarska, takže jde o to, že Grygárek nekonal tak, jak měl, přičemž je podezření, že tak učinil z důvodů přátelských vztahů s touto osobou,“ doplnil Šereda.

Jde tak vůbec o první stíhání ve třetí z linií případu kolem Nečasové (Nagyové), která se týká možných klientelistických vazeb různých podnikatelů a lobbistů na státní správu.

Obvinění hrozí i Martincovi a Janouškovi

Grygárek však nemusí být jediným, koho by mohli v této části případu olomoučtí žalobci a detektivové ÚOOZ stíhat.

Podle informací Práva obvinění hrozí i bývalému šéfovi protikorupční policie Tomáši Martincovi a také samotnému Janouškovi. Policisté však nejprve budou vyhodnocovat důkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Martinec byl v době vyřizování žádosti Švýcarů o informace týkající se Janouška náměstkem protikorupčních detektivů a právě on měl na starosti odpověď pro tamní justici. Kvůli jeho tehdejšímu postupu později čelil trestním oznámením kvůli nečinnosti, ale inspekce je vždy uložila, protože prý nic nezákonného neudělal.

„Zatím je (Grygárek) jediným, ale čeká se na nějaké materiály a na ty další chybí ještě některé podklady. To nynější stíhání však pouští vyšetřovatele o kousek dál, aby mohli provádět další úkony,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem.

Prvním z těchto úkonů bude výslech nyní obviněného Grygárka, který by měl proběhnout v nejbližších dnech.

Švýcaři odblokovali Janouškovy účty

Švýcaři před časem informovali české úřady o zablokování dvou miliard na účtech patřících Janouškovi anebo s ním souvisejících a tázali se, zda není proti němu vedeno v ČR nějaké trestní řízení.

Tehdejší pražští vrchní žalobci v čele s Vlastimilem Rampulou, jeho náměstkem Grygárkem, protikorupční policie i finančně-analytický útvar ministerstva financí však následně reagovali tak, že Janoušek není v Česku z ničeho podezřelý, proto pak švýcarská justice nechala jeho účty odblokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám