Hlavní obsah

Firma si to rozmyslela, vydraženou Polívkovu farmu už nechce

– Brno

Firma Alkony-CZ, která vydražila bývalou farmu herce Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku, už o objekt zájem nemá a požadovaných 15 miliónů korun nezaplatí. Minulý týden napsala v dopise insolvenční správkyni Petře Hýskové, že peníze nesloží. Ve čtvrtek to řekla zástupkyně Dražební společnosti Morava Marcela Koutná.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Farma Bolka Polívky na Vyškovsku

Článek

Již 12. listopadu totiž vydražitel dostal dopis od firmy Cygnet, kterou vlastní syn Polívkova přítele, podnikatele Alexandra Seidla. Firma upozornila na to, že pozemky kolem farmy jsou její včetně příjezdové cesty. Vydražitel tak insolvenční správkyni napsal, že pro něj nemá smysl farmu kupovat. Obává se, že by se k ní nedostal.

"Na možnosti problémů s vlastnictvím okolních pozemků jsme však opakovaně upozorňovali," uvedla Koutná, která oba dopisy obdržela teprve dnes, den před termínem, do kdy měl vydražitel peníze složit. Seidl koupil pozemky od Polívky letos na jaře a podle Hýskové se snažil celou dobu dražbu zmařit nebo alespoň oddálit.

Dražba se může brzy opakovat

Pokud bude dražba zmařena, rozhodne věřitelský výbor příští pondělí, co se bude s farmou dít dál. Dražební jistina 2,5 miliónu korun propadne a zaplatí se z ní náklady na dražbu.

Insolvenční správkyně už dříve naznačila, že se bude snažit, aby byla další dražba co nejdříve. Firma, která farmu vydražila při prvním pokusu, už se do ní nemůže přihlásit.

Foto: Dorian Hanuš , Právo

Po loukách a lesích v okolí farmy se Bolek v koňském sedle prohání několikrát týdně.

Insolvenční správkyně také čelí výzvě Věřitele Zbyňka Cejnara, který po ní chce uhradit škodu 4,7 miliónu, což je rozdíl mezi dražební cenou a znaleckým posudkem. Jelikož jde o věřitele, jemuž postoupil pohledávku Boleslav Polívka, považuje to Hýsková pouze za obstrukci.

Pohledávky za 50 miliónů

Polívka naopak již od začátku listopadu čelí insolvenčnímu řízení, Hýsková totiž navrhla jeho osobní bankrot kvůli ochraně věřitelů a kvůli tomu, že podle ní Polívka úmyslně snižoval během konkurzu hodnotu farmy.

Aktuálně se domáhají pohledávek tři věřitelé, jde jim o 14 miliónů korun. Totéž zvažuje Regionální rada soudržnosti regionu Jihovýchod, která poskytla dotaci na stavbu wellness centra a dostavbu hotelu. Výše pohledávky je 21 miliónů plus penále.

Právě kvůli evropské dotaci se Polívkova farma dostala do problémů a nedokázala dluhy včas splácet. Uznané pohledávky věřitelů činí přes 50 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Za Polívkovu farmu firma stále nezaplatila

Bývalou farmu Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku vydražila za 15 miliónů korun akciová společnost Alkony-CZ, napsal Vyškovský deník. Na pražské adrese sídla...

Výběr článků

Načítám