Hlavní obsah

Zemědělec nechal uhynout ovce hladem a žízní, hrozí mu pět let vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Nejméně 14 ovcí plemene Suffolk uhynulo počátkem letošního roku na farmě v Bělči nad Orlicí na Královéhradecku. Padesátiletý chovatel z Hradce Králové byl nyní policií obviněn z týrání zvířat, neboť je podezřelý, že ovcím v období od loňského prosince do letošního dubna nezajistil řádné krmení a napájení.

Foto: Policie ČR

Uhynulé ovce na bělečské farmě

Článek

Policisté se případem začali zabývat začátkem letošního roku na základě oznámení Krajské veterinární správy. „V ohradě se zvířata měla pohybovat v zimním období bez přístřešku, bez podestýlky a bez dostatečného množství jídla i pití. Ovce tam přiváděly na svět jehňata, která po porodu v otřesných podmínkách umírala doslova před zraky kolemjdoucích,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Jedna ze svědkyň, která na žalostný stav upozornila, uvedla, že týdně uhynulo v ohradě několik ovcí, jejichž těla tam ležela i několik dní bez povšimnutí. Poté, co se případem začala zabývat Krajská veterinární správa pro Královéhradecký kraj, začali prý pracovníci uhynulé ovce „uklízet“ tak, že je naložili a převezli k hnojišti v objektu.

Chybělo 350 ovcí

„Policisté provedli na farmě kontrolu s Českou plemenářskou inspekcí. Na místě zjistili, že se tam nachází pouze 416 kusů ovcí, kdy ve skutečnosti jejich majitel v registru uváděl o 350 kusů více. Poté, co bylo farmáři uloženo dát zjištěný stav do pořádku, nestačili se policisté divit. Za měsíc přišlo na Obvodní oddělení policie v Třebechovicích pod Orebem z této farmy oznámení o krádeži 350 kusů ovcí. Toto se však neprokázalo, naopak vyšlo najevo, že některé ovce byly v této chvíli již uhynulé. Bez zajímavosti není ani fakt, že počet ovcí měl farmář v registru například zkreslovat i tak, že tam uváděl „domácí porážku“ v počtu více než 100 kusů během dvou měsíců,“ dodala Burýšková.

Policisté mimo jiné v části hnojiště našli 18 uhynulých ovcí v různém stupni rozkladu. „Ke zjištění přesné příčiny smrti zvířat byl přibrán znalec z oboru zemědělství. Z pitevního protokolu vyplynulo, že příčinou úhynu ovcí byla ve dvou případech metabolická porucha, ve 12 případech pak vyhladovění a akutní srdeční selhání, které je často doprovázené bolestivými stavy a poruchami vedoucími k smrti utýráním surovým a trýznivým způsobem,“ dodala mluvčí.

Policisté v okolí farmy v minulosti rovněž řešili opakované útěky ovcí, které se pohybovaly po komunikaci. Občané prý dokonce nacházeli těla ovcí i v nedaleké řece Orlici, kam chodila zvířata pít.

Obviněnému nyní hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Vyšetřován je na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám