Hlavní obsah

S Vítem Bártou zadrželi také důstojníka protikorupční policie

Právo, Novinky, rav, jt
Aktualizováno

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zadržela policie. Informaci v pátek Právu potvrdil důvěryhodný zdroj z bezpečnostních složek. Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ve čtvrtek také podle informací Práva zadrželi plukovníka Jana Petržílka, šéfa odboru analytiky a informatiky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

Klasnová se k zadržení manžela odmítla vyjádřitVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Bártův obhájce Oldřich Chudoba, který jej zastupoval i v kauze údajné korupce poslanců VV, se k případu rovněž nechtěl příliš vyjadřovat, ale sdělil: „Ano, zastupuji klienta i v této věci, ale vzhledem k ochraně utajovaných skutečností to nemohu dál komentovat.“

Podle České televize byl Bárta zadržen ve čtvrtek odpoledne před hotelem Four Seasons v centru Prahy.

Podle informací Práva si detektivové z GIBS přišli pro plukovníka Jana Petržílka ve čtvrtek přímo do budovy ředitelství útvaru v pražské Celetné ulici. Po zásahu inspekce zůstalo v objektu zapečetěné analytické počítačové pracoviště.

Zásah detektivů GIBS v sídle protikorupční policieVideo: Novinky

Petržílek přišel na protikorupční policii za bývalého ředitele Tomáše Martince z tuzemské civilní kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby. Na policejním útvaru bojujícím proti korupci a závažné hospodářské kriminalitě přitom zastával velmi důležitý post, jako šéf analytiků měl totiž přístup ke všem informačním databázím této jednotky.

Na útvaru přitom začal Jan Petržílek pracovat právě v březnu loňského roku, tudíž v době, kdy Obvodní soud v Praze zahájil hlavní líčení s Bártou a také s dalším někdejším poslancem VV Jaroslavem Škárkou kvůli údajné korupci tehdejších zákonodárců této kdysi vládní strany.

Případ poslanců přitom řešila právě protikorupční policie, Petržílek se jím ale nemohl zabývat, protože vyšetřování bylo v době jeho nástupu již skončeno a věc i s obžalobou ležela už u soudu.

Také tehdy zastupoval Bártu advokát Oldřich Chudoba, který jej  obhajuje i v nynější kauze.

Utajené informace?

Server tn.cz uvedl, že Bárta si od policie mohl kupovat utajené informace. Podle serveru prvnizpravy.cz mohl případ souviset s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta údajně usiloval. Poslední informace Práva ale ukazují, že zadržení Víta Bárty s Petrem Lessym nesouvisí.

Mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová odmítla věc komentovat s tím, že případem se zabývá pražské městské zastupitelství.

„Tento dotaz nebudeme s ohledem na ochranu utajovaných skutečností nijak komentovat,“ řekla v pátek Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Právě tamní žalobce Bártovu věc dozoruje a z jejích slov tedy nepřímo vyplývá, že spis nebo trestní řízení je vedeno v režimu utajení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který v Plzeňském kraji kandidoval za hnutí Tomia Okamury, se do Poslanecké sněmovny nedostane.

Reportérovi Novinek se podařilo zastihnout manželku Víta Bárty Kateřinu Klasnovou ráno před jejich bydlištěm na pražském Klárově. Právě nakládala kufry do auta a odjížděla. K celé události se odmítla vyjádřit.

Okamura o ničem neví

V pátek dopoledne se k Bártovu zadržení vyjádřil lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura. Ten podle svých slov vůbec netuší, o co se v kauze jedná. „Vít Bárta byl jedním z mnoha kandidátů mnoha stran na naší kandidátce, a jak jsem opakovaně říkal již před volbami, nebyl ani není člen Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury,“ dodal.

Vít Bárta, který v uplynulých předčasných volbách do Sněmovny v Plzeňském kraji neúspěšně kandidoval za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, je znám svou korupční kauzou uplácení poslanců Věcí veřejných. V dubnu 2012 byl nepravomocně odsouzen na 18 měsíců s odkladem na 30 měsíců. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Posléze byl rozsudek změněn a Bárta byl zproštěn obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám