Hlavní obsah

Matka vyvázne bez trestu za brutální vraždu dcerky

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Brutální vražda teprve čtyřleté holčičky rukou její matky z února letošního roku zůstane nakonec nepotrestána. Pětadvacetiletá žena, obviněná z vraždy své dcery, vinu nepopřela, ale podle soudních znalců nebyla v osudnou chvíli kvůli drogám při smyslech, a proto nyní místo do soudní síně putovala z vazební cely do protidrogové léčebny. Ženě přitom hrozilo až dvacet let vězení nebo výjimečný trest.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Policisté na místě vraždy čtyřleté holčičky v České Lípě.

Článek

„Stíhání bylo pro nepříčetnost zastaveno. Podle znaleckého posudku nebyla obviněná žena v době činu příčetná,“ řekla Právu státní zástupkyně z libereckého krajského státního zastupitelství Libuše Němcová.

Podle jejích slov znalci v oboru psychiatrie dospěli k názoru, že u ženy byly rozpoznávací a ovládací schopnosti v okamžiku vraždy vymizelé.

K brutální vraždě holčičky došlo v rodinném domě v Janáčkově ulici v České Lípě. Dítě mělo hluboké řezné rány na krku, přivolaní záchranáři potvrdili, že v době jejich příjezdu bylo už mrtvé a nebylo možné je resuscitovat.

Matka se měla po hrůzném činu údajně pokusit o sebevraždu. Ležela v posteli s pořezanýma rukama v oblasti zápěstí. Záchranářům se ji podařilo zachránit.

Záleží na znaleckých posudcích

„Bohužel jsme nemohli uplatnit ani paragraf opilství. Záleží na znaleckých posudcích,“ podotkla státní zástupkyně s poukázáním na jiný případ, který se stal shodou okolností také v České Lípě o rok dříve. Šestadvacetiletý mladík pod vlivem drog tehdy ubodal svoji matku a babičku.

Rovněž byl původně obviněn z vraždy, ale psychologické a psychiatrické posudky potvrdily, že obžalovaný byl v inkriminovanou dobu ve stavu toxické psychózy.

Nebyl odpovědný za své jednání, ale byl odpovědný, že se do stavu intoxikace dostal. Žalobce tehdy musel případ překvalifikovat na zločin opilství, kde je trestní sazba odnětí svobody od tří do deseti let.

Policie šetří brutální vraždu čtyřletého dítěte v České LípěVideo: Prima FTV

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám