Hlavní obsah

Přibývá vloupání bez zničených dveří

Právo, Josef Koukal

Mezi zloději, kteří se specia­lizují na vloupání do domů a bytů, pomalu odzvonilo páčidlům, vrtačkám a dalšímu hrubému nářadí. Místo násilí začíná převládat jemná práce, která nijak nepoškodí dveře ani zámek. Pro majitele bytu to může znamenat značnou ­kom­plikaci při vyjednávání s pojišťovnou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z policejních statistik vyplývá, že při vloupáních bez násilného vniknutí pachatele do objektu jen za loňský rok z domácností zmizely věci za 138 miliónů korun. Nejvíc takových případů policie evidovala v Praze, ve středních Čechách a na Ostravsku.

Přibylo navíc případů vloupání v době, kdy obyvatelé domu či bytu byli doma a buď spali, nebo se zrovna nacházeli v jiné místnosti než lupič.

Neporušený zámek na místě vloupání přinejmenším zkomplikuje také jednání s pojišťovnou o proplacení škody. „Pachatel musí prokazatelně překonat nějakou překážku,“ potvrdil Právu mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře SG metodě neodolají.
Ivan Pavlíček

„Jsou známy případy dvojího klíče, kdy někdo zapomene nebo ztratí klíč a někdo další ho zneužije. Když je vloupání provedeno skutečně shodným klíčem, pak nelze prokázat překonání překážky a pojistné se nedá vyplatit,“ uvedl příklad mluvčí.

Pojišťovny vyžadují policejní protokol

Pojišťovna totiž v takových případech nemá jistotu, zda nejde ze strany pojištěnce o podvod a vloupání není jen předstírané.

„Pro nás je důležitým podkladem policejní protokol. Pokud konstatuje, že k vloupání skutečně došlo, pak škodu zaplatíme,“ dodal Zavoral. Takzvaná SG metoda, či bumping, se mezi zloději masově rozšířila v posledních pěti letech.

Používá se speciální vyklepávací klíč, do kterého pachatel jen šikovně praští, a stavítka patentního zámku se posunou do polohy, která umožní nenásilné otevření dveří.

Vloupání pro pár stovek

„Jestliže máte na běžných dveřích zámkové vložky starší více než deset let, je vysoce pravděpodobné, že dveře SG metodě neodolají,“ varuje odborník na zabezpečení domácností Ivan Pavlíček.

Pomocí SG metody lze otevřít až 90 procent zámků, jimiž jsou doposud běžné vstupní dveře vybaveny, podle Pavlíčka proto skutečná ochrana obydlí začíná až pořízením bezpečnostních dveří.

Jak expert dále upozornil, v posledních letech přibývá vloupání i do bytů, kde pachatelé nemohou očekávat nijak tučný lup v podobě drahých obrazů nebo šperků. „Pachatelé neváhají riskovat kvůli několika stokorunám, které najdou v šuplíku, což dříve nebylo tak časté,“ podotkl Pavlíček.

Anketa

Jak stará je zámková vložka ve vašich dveřích?
nová
11,8 %
1 - 2 roky
10,6 %
2 - 4 roky
11,9 %
4 - 6 roky
10,5 %
starší než 6 let
55,2 %
Celkem hlasovalo 17410 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám