Hlavní obsah

Muž nalákal chlapce na sběr šrotu, pak po nich chtěl sex. Soud mu potvrdil pět let

Právo, Petr Kozelka

Na mladé chlapce dostal zálusk muž z Ústecka. Zvrhlík si vyhlédl dva kamarády mladší 15 let, které nalákal do lesa pod záminkou, že jim dá 100 korun za to, když mu pomohou s odvozem železného šrotu. Místo toho po nich však požadoval sex. Za znásilnění mu soud vyměřil pět let vězení. Muž se s verdiktem nesmířil a jeho dovolání v pátek řešil Nejvyšší soud, který trest potvrdil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

K případu došlo na konci února minulého roku. Muž jednoho zimního odpoledne dorazil na vyhlédnuté místo i s oběma chlapci. Pak dal jednomu u nich 12 korun s tím, aby mu z města přivezl limonádu, a před druhým chlapcem se jal rozepínat kalhoty.

„Pak nezletilého chytil pod krkem za oděv, přičemž z předchozího rozhovoru věděl a z dětského vzhledu nezletilého mu muselo být zřejmé, že se jedná o osobu mladší 15 let, a při tomto projevu násilí po poškozeném požadoval orální sex a poté i anální styk, poškozený se mu však vytrhl, strčil do něj, až upadl, a z místa ujel na svém jízdním kole,“ stojí ve verdiktu soudu.

Odsouzený: Trest byl příliš přísný

Muž ve svém dovolání tvrdil, že na jeho jednání rozhodně nelze nahlížet jako na znásilnění. Nepopíral, že se v inkriminovaný den s oběma chlapci setkal a požádal je o pomoc s odvozem šrotu, dokonce s nimi odešel i do lesa, nicméně důrazně se ohrazoval proti tomu, že by je k násilím nutil k pohlavnímu styku nebo že by snad vůbec o sexu přemýšlel.

Odsouzenému se nelíbil ani jeho trest, snažil se dokazovat, že byl přespříliš přísný, že má sice už pár šrámů ve svém trestním rejstříku, ale za jiný druh trestné činnosti, na které se navíc vztahovala amnestie.

„Námitky obviněného jsou pouze opakováním jeho obhajoby, kterou takto uplatnil již v řízení předcházejícím pravomocnému ukončení jeho trestního stíhání. Soudy nižších stupňů se obhajobou obviněného zaobíraly a ve svých rozhodnutích se s ní řádně vypořádaly,“ smetl ze stolu mužovy stesky senát v čele Ivo Kouřilem.

Reklama

Výběr článků

Načítám