Hlavní obsah

Prodávali smrtící alkohol, když už umírali lidé. V Ostravě dostali osm let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

První nepodmíněné tresty v kauze metanolových otrav vynesl v pátek Krajský soud v Ostravě. Překupníka Marka Ženíška a jeho komplice Petra Hlavu poslal soud na osm let do vězení. Muži podle obžaloby loni v říjnu zavinili smrt jednoho člověka a další čtyři lidé jejich vinou utrpěli doživotní následky včetně oslepnutí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Obžalovaní Marek Ženíšek (vlevo) s Petrem Hlavou u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Soudce Roman Raab v odůvodnění rozsudku poukázal na to, že muži s alkoholem nejasného původu obchodovali v době, kdy v ČR na následky metanolových otrav zemřely už desítky lidí.

„Už od 3. září umírali lidé, od 14. do 27. září byla kvůli tomu vyhlášena prohibice,“ řekl soudce s tím, že otrávené lihoviny Hlava s Ženíškem zpeněžili až v říjnu.

„Hlava Ženíškovi v té době předal větší množství nekolkovaných lahví nejasného původu za nápadně nízkou cenu. Každý musel vědět, že jde o rizikové lihoviny. V kontextu tehdejších událostí byla nebezpečná každá taková nekolkovaná láhev,“ řekl soudce.

77 lahví nekolkovaného alkoholu

Až dosud soudy rozhodovaly v méně závažných případech loňské metanolové kauzy a vynášely za prodej závadných lihovin podmínky a peněžité tresty.

Muži závadný alkohol prodávali v době, kdy kvůli metanolu na Karvinsku už umírali první lidé. V té době si Petr Hlava pořídil 77 litrových lahví nekolkované vodky pochybného původu s přibližně padesáti procenty metanolu.

Zboží podle obžaloby prodal Markovi Ženíškovi, který na konci října předal padesát lahví svému známému u zahradní chatky v Doubravě na Karvinsku. Muž alkohol s několika dalšími známými asi tři dny popíjel. Jeden z účastníků bujaré pitky zemřel, další čtyři si ponesou doživotní následky - oslepnutí či částečné ochrnutí.

Případ se v Ostravě projednával odděleně od takzvané hlavní metanolové větve, ve které zlínská policie stíhá 32 lidí včetně hlavních původců a důležitých distributorů. Sedmi z nich hrozí za úmyslné obecné ohrožení až dvacet let vězení, případně výjimečné tresty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám