Hlavní obsah

Policisté jsou se zásahem proti radikálům v Budějovicích spokojeni

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Za úspěšný označili sobotní zásah při boji s radikály na českobudějovickém sídlišti Máj jihočeští policisté. Zatím zadrželi čtyřicet lidí, ale nikoho neobvinili. Zasáhli prý přesně ve chvíli, kdy hrozil fyzický konflikt mezi znepřátelenými skupinami.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Proti policistům se v sobotu postavilo i množství místních lidí.

Článek

„Říkám to z jednoho prostého důvodu. Hrozilo, že dvě skupiny přijdou k sobě a dojde tam nejen k verbálnímu, ale i fyzickému konfliktu. Cílem policie je nejen chránit majetek, ale také zdraví a životy lidí. V tomto případě se nám jednoznačně podařilo obě skupiny osob oddělit,“ řekl na pondělní tiskové konferenci ředitel jihočeské policie Radomír Heřman.

Na sídlišti Máj žije asi 22 tisíc lidí a panuje tam napětí s romskou menšinou. V sobotu se tam konala kulturní akce za účasti Romů a právě k té se chtěli dostat radikálové. Zabránila jim v tom policie a sanitky po bojích mezi paneláky odvezly celkem deset lehce zraněných včetně tří policistů do nemocnice.

Řada Českobudějovických vytýkala policistům, že nezasáhli proti radikálům už na náměstí Přemysla Otakara II., kde se konala nahlášená demonstrace proti nepřizpůsobivým občanům. Během tohoto shromáždění někteří z účastníků vykřikovali hesla jako „černá svině.“

Policie rozehnala demonstranty v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

Podle Heřmana však tento slogan neskrývá rasistický podtext. „Mohu vás téměř s 99 procentní jistotou ubezpečit, že toto se nevztahovalo na romskou komunitu. Tento přívlastek patří nám (policistům),“ poznamenal Heřman, který zmínil, že podle dosavadního vyšetřování, nebyl na náměstí při demonstraci porušený zákon.

Shromáždění nešlo rozpustit

Policisté prý nemohli zasáhnout ani tehdy, když šel průvod několika set lidí na sídliště Máj. Vedoucí odboru pořádkové policie Martin Souček uvedl, že důvodem pro rozpuštění shromáždění není ani to, když se průvod odchýlí z nahlášené trasy. „Omezení práva shromažďovat se a vyjadřovat se, je jasně definováno a my jsme tu informaci, že by k porušení došlo, neměli,“ zdůraznil Souček.

Jihočeští policisté se shodují s primátorem města Jurajem Thomou (HOPB), že nebyl důvod shromáždění na českobudějovickém náměstí už před jeho začátkem zakázat. „Zakázat to samozřejmě jde, ale musí být splněny zákonné podmínky. Před konáním tohoto shromáždění takové informace nebyly. Sledovali jsme facebook a veškeré internetové servery a komunikaci mezi těmito občany. Ze zkušenosti a názorů znalců jsme nedospěli k závěru, že by bylo možné ji ze strany magistrátu zakázat,“ konstatoval Souček.

Ředitel Heřman dále upozornil, že na vyhodnocení sobotní akce pracují stále kriminalisté. „Vyšetřovatelé a odborníci na extremismus vyhodnocují záběry z kamer, které akci monitorovaly,“ podotkl Heřman. Počet možných osob podezřelých z protiprávního jednání tak ještě nemusí být konečný.

Konflikt na Máji trval v sobotu několik hodin. Situace na sídlišti se v noci na neděli zklidnila, ale na místě stále zůstává zvýšený počet policistů. „Budou tam tak dlouhou dobu, dokud to bude potřeba,“ dodal ředitel Heřman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám