Hlavní obsah

Své syny surově bil a bodal je nožem, za týrání půjde na 14 let do vězení

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Až vyjde R. D. ze Sokolovska z vězení, jeho děti budou dospělé, a už se proto nebudou muset bát, že jim ublíží. Za to, že své dva syny ve věku 8 a 7 let od malička surově bil, lámal jim ruce a dokonce bodal nožem, ho v pátek poslal Krajský soud v Plzni na 14 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Podle rozsudku bude muž po vykonání trestu umístěn do detenčního ústavu.

Foto: Právo

Odsouzený muž u soudu

Článek

„Útoky na děti, tak jak je popsala jejich matka, korespondují s lékařskými zprávami. Soud o jednání obžalovaného neměl žádné pochybnosti. Podle znalce trpí poruchou osobnosti. Jde o agresivní osobu, která nemá v sobě pocit viny - všechno svádí na své okolí,“ řekl předseda senátu Jan Špeta.

„S dětmi jednal způsobem, který se vymyká lidskému chápání. Soud v jeho jednání spatřuje vysokou společenskou nebezpečnost. Rozum zůstává stát nad tím, že byl schopen vlastnímu dítěti vrazit nůž do zad nebo mu při jídle zlomit ruku. Takový člověk nemá v civilizované společnosti co dělat,“ prohlásil Špeta.

Muž se oženil v roce 2004. S manželkou se jim během dvou let narodili dva synové. A to byl zlom do té doby běžného vztahu, který se pro ženu a děti změnil doslova v peklo.

Podle státního zástupce se dopouštěl na svých ratolestech hrubého násilí několik let. Jednou se dokonce pokusil šestiměsíčního chlapečka zabít. „Udeřil mu hlavou o stůl a se slovy - chcípni, ty zmrde nechtěnej - s ním praštil o zem. Způsobil mu zlomeninu lebky a stehenní kosti,“ popsal otřesné jednání muže žalobce Jiří Komorous.

Třískal nás, nezažil jsem žádnou rodičovskou lásku. Nedokážu být lepší než on.
Uvedl ke svému otci odsouzený

Odsouzený odmítl u soudu vypovídat. „Mám deprese, když se rozčílím, tak nevidím, neslyším. Mívám výpadky paměti. Dvakrát jsem se pokusil o sebevraždu, léčil jsem se na psychiatrii,“ tvrdil násilník policistům u výslechu.

Kvůli silné cukrovce a zelenému zákalu má invalidní důchod. Podle svých slov byl sám týrán otcem, od kterého prý poznal jen nenávist a krutost. „Třískal nás, nezažil jsem žádnou rodičovskou lásku. Nedokážu být lepší než on,“ uvedl dříve do protokolu.

„Malého mi vytrhl z náručí a hlavičkou mu udeřil o konferenční stolek. Pak ho zdvihl do výšky a praštil s ním o zem. Když jsme jeli do nemocnice, tak po mně chtěl, abych jim tam řekla, že mi vypadl z náruče,“ vzpomínala matka na den, kdy s manželem slavili první výročí svatby.

„Byl vzteklý, že malej neustále pláče a já kolem něho musím pořád běhat. Vyčítal mi, že nemáme čas sami na sebe,“ pokračovala žena. Přiznala, že se manžela hrozně bála a neměla odvahu mu vzdorovat.

Mlátil je pěstí nebo do nich i kopal. Ruce jim kroutil tak silně, že v jednom případě chlapci zlomil vřetenní i loketní kost.
Státní zástupce

Poslední kapkou bylo, když loni v září zase surově zbil jednoho z chlapců za to, že se počural. „Mlátil ho hlava nehlava, kopal do něj. Nedokázala jsem jej zastavit. Syn začal zvracet krvavé cucky. Měla jsem strach, že má vnitřní zranění. Vzala jsem obě děti, utekla s nimi z bytu rovnou do nemocnice a vše oznámila,“ uvedla.

Nepomohlo ani to, když se za děti přimlouvala. „Drž hubu, nebo ty parchanty vyhodím z okna i s tebou,“ vyhrožoval jí.

Vztek si na dětech vyléval i kvůli malichernostem. „Mlátil je pěstí nebo do nich i kopal. Ruce jim kroutil tak silně, že v jednom případě chlapci zlomil vřetenní i loketní kost. Někdy zase po synovi hodil velké plastové auto a způsobil mu hlubokou tržnou ránu na čele,“ vypočítával státní zástupce další útoky obžalovaného.

S dětmi jednal způsobem, který se vymyká lidskému chápání. Takový člověk nemá v civilizované společnosti co dělat
Jan Špeta, předseda soudního senátu

Agrese vůči dětem se u muže stupňovala. Předloni v říjnu jedno z nich zranil na noze vidličkou, druhé zase bodl kuchyňským nožem do zad pod lopatku. „Děti jsou teď spokojené, na otce si vůbec nevzpomenou. Podala jsem žádost o rozvod, manžel mi na to z vazby napsal, že toho všeho lituje a abych tu žádost vzala zpátky,“ prohlásila žena.

„S dětmi jednal způsobem, který se vymyká lidskému chápání. Soud v jeho jednání spatřuje vysokou společenskou nebezpečnost. Rozum zůstává stát nad tím, že byl schopen vlastnímu dítěti vrazit nůž do zad nebo mu při jídle zlomit ruku. Takový člověk nemá v civilizované společnosti co dělat,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám