Hlavní obsah

Bulhaři na Chomutovsku stahovali data z platebních karet

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Severočeští policisté dopadli tři cizince, kteří měli elektronickým zařízením umístěným na bankomatech kopírovat platební karty klientů bank. Muži bulharské národnosti ve věku 27, 28 a 37 roků jsou podezřelí ze stahování dat z cizích platebních karet, takzvaného skimmingu. Za neoprávněné opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku jim hrozí až osm let vězení. Všichni tři jsou ve vazbě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie na muže přišla zásluhou fotografií, které je zachycovaly u bankomatů na Chomutovsku. Zařízení totiž automaticky fotografují klienty, kteří se chovají nestandardně. Například opakované vkládají do bankomatu kartu, aniž by vybrali peníze.

„Byli podezřelí, protože chodili k bankomatům, neměli tam účty, ale vkládali do nich karty," řekl vedoucí 1. oddělení krajské hospodářské kriminálky Radim Vojáček.

Policistům pomohla náhoda

Policisté zadrželi cizince minulý víkend v Chomutově. Pomohla jim k tomu více méně náhoda. Při řešení drobné krádeže, které se cizinci dopustili, si vzpomněli, že jim jsou tváře pachatelů povědomé. „Policisté, kteří sepisovali záznam o přestupku, poznali, že už jejich fotografie někde viděli," poznamenal kriminalista.

Kriminalisté začali následně prohledávat bankomaty. Na tom v chomutovské Chelčického ulici pak našli nenápadnou skimmovací lištu s mikro kamerou, která snímala PIN kód, který je při transakci zadáván. „Jediná ochrana proti tomu je, když se klávesnice při zadávání PIN kódu překryje rukou," zdůraznil Vojáček.

Skimmovací zařízení podle kriminalisty přečte veškerá data z karty, která pak pachatelé spolu s PIN kódem odešlou e-mailem, většinou do ciziny, kde další skupina lidí začne vyrábět falešnou platební kartu. S tou je pak možné na cizí jméno provádět platební transakce, třeba nakupovat nebo vybírat peníze z účtu člověka, jehož karta byla takto zneužita.

„Zatím nemáme od bankovních institucí zprávy, že by některému z jejich klientů byly tímto způsobem z účtu odčerpány peníze,“ podotkl Vojáček.

Policisté zkoumají další bankomaty

Při domovní prohlídce na jedné z chomutovských ubytoven, kde zadržení Bulhaři doposud pobývali, zajistili policisté notebook a další skimmovací lišty. „Je tudíž možné, že se podobného jednání dopustili i v jiných částech republiky,“ přiblížil Vojáček směr pátrání. Policisté proto nyní obcházejí a důkladně prohlížejí vytipované bankomaty, jestli na nich nejsou instalovány skimmovací lišty.

Takzvaný skimming byl v Ústeckém kraji odhalen vůbec poprvé. Loni bylo v České republice takto napadeno 64 bankomatů a okradeno 150 klientů peněžních ústavů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám