Hlavní obsah

Do oběhu se dostalo 10 000 smrtících extází, varuje policie

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Maturitní večer, kdy zemřela devatenáctiletá dívka poté, co si vzala extázi, pokračoval v klubu v Praze 4, kde si její spolužáci vzali stejnou drogu. Někdo na oslavu, někdo na smutek. Než policie zatkla devět dealerů, pustili do oběhu tisíce 10x silnějších extází.

Článek

Při vyšetřování tragické smrti studentky, která zemřela před 14 dny při maturitním plese střední multimediální školy v Radiopaláci na pražských Vinohradech, zatrnulo i zkušeným kriminalistům.

„Po úmrtí dívky ředitel školy ples pochopitelně zrušil, ale asi tři sta studentů a jejich přátel se přesunulo do podniku v Praze 4. Tam s nimi zamířili i dealeři, kteří drogy v Radiopaláci schovali před policií a opět si je vyzvedli. Ve své distribuci pak vesele pokračovali. Desítky mladých lidí si poté stejnou extázi skutečně vzaly. Dokonce tam došlo i k šarvátkám mezi lidmi, z nichž se někteří hanlivě vyjadřovali na adresu zemřelé. Celá tato dohra nás skutečně konsternovala,“ přiznal šéf protidrogového Jaromír Badin.

Policisté už také znají příčinu smrti. Dívka zemřela na následky otoku mozku. Žádné jiné projevy zdravotních komplikací lékař nenašel. Podle pitevní zprávy byla zcela zdravá. Zda ji zabila jedna pilulka, nebo jich bylo víc, ukážou až za týden či dva výsledky toxikologie. Že by jí podal drogu někdo jiný tajně, policisté už ale vylučují. [celá zpráva]

V Nizozemí stojí tableta euro

Policisté dopadli osm mladíků okolo dvaceti let a jednoho jednapadesátiletého muže, kterého podezřívají, že sem tyto drogy přivezl z Nizozemí a prodal je drobným dealerům. Hrozí jim trest 8 až 12 let.

„Je to prostě obchod. V Holandsku stojí tableta jedno euro, u nás se pak prodává za 200 i 250. Na co tuzemští uživatelé ale nejsou zvyklí, je třiceti procentní účinná látka v extázi. Standardně to u nás totiž bývají tři procenta. Několik set takovýchto tablet jsme zabavili při domovních prohlídkách. Ale při výsleších nám podezřelí posměšně naznačovali, že drogy ještě před zadržením stihli poslat do oběhu. Obáváme se tak, že by se mohly nyní objevit na trhu nejen v Praze, ale i jinde v republice tisíce těchto silných extází,“ upozorňuje šéf protidrogového oddělení s tím, že tuto smrtící drogu nelze identifikovat podle modré barvy a značky delfína.

Momentálně je na trhu celkem 10 druhů extází a třicetiprocentní účinná složka může být v kterékoli pilulce.

Přestože ročně jen v Praze po požití drog zemře více lidí, než po spáchání trestného činu, tedy až čtyři desítky, hrozí lidem, kteří tuto extrémně silnou drogu prodávali, nižší tresty.

„Nikdo z nich až na jednu výjimku nebyl v minulosti trestaný, takže mohou počítat nejspíš s nižší sazbou trestu. Dvanáct let by mohlo hrozit nejstaršímu muži, který sem drogy přivážel ve velkém a už zhruba rok je v metropoli prodával,“ doplnil Badin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám