Hlavní obsah

Maturantka zemřela na otok mozku, testy prokážou, zda se předávkovala extází

– Praha

Z prodeje extáze na maturitním večírku, kde zemřela devatenáctiletá dívka, viní policisté dohromady devět lidí, soud je všechny poslal do vazby. Policie začala skupinu prověřovat v souvislosti s možným předávkováním dívky. Ta zemřela na otok mozku, podle policie byla jinak zdravá.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Na maturitním plese v pražském Radiopaláci zemřela 19letá dívka.

Článek

Policisté však stále čekají na toxikologické výsledky, které by prokázaly, že příčinou smrti bylo předávkování extází.

Již nyní však policie vylučuje, že by dívka požila drogu omylem, nebo že by jí někdo dal extázi bez jejího vědomí. Podle Badina měla již s drogami zkušenosti. Na maturitním plese si prý drogu vzaly desítky lidí.

Toxikologické výsledky, které by prokázaly souvislost mezi dívčinou smrtí a drogou, policisté zatím nemají. Novinářům to ve středu řekl pražský kriminalista Jaromír Badin.

Po maturitním plese devět lidí ve vazbě

Policie obvinila osm mladíků a jedenapadesátiletého muže z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Podle dřívějšího vyjádření soudkyně Moniky Křikavové z Obvodního soudu pro Prahu 2 je mladým mužům mezi 19 až 22 lety, hrozí jim až desetileté vězení.

"V Radiopaláci prodávalo extázi podle našich zjištění několik osob. Není to organizovaná skupina, byť je tam nějaká struktura. Ti, kteří prodávali v Radiopaláci, to nakoupili od jiných, kteří to zase koupili od dalších," řekl Badin.

Nejstaršímu obviněnému hrozí až dvanáctiletý trest, podle kriminalisty prodal za poslední rok kolem 10 tisíc tablet drogy.

Tablety jsou z Nizozemska nebo Belgie

Policisté zatím zabavili zhruba dvě stovky extází. Na základě testování podle Badina zjistili, že tablety s vyobrazením delfína obsahují až 30 procent účinné látky. Nepocházejí z České republiky, ale jsou dovezeny z Nizozemska či Belgie.

"Tablety jsou silnější, ale není to nic mimořádného. Standardní kvalita je 30 procent obsahu účinné látky. U nás se dlouhé měsíce i léta vyskytovaly tablety mnohem méně kvalitní, které obsahovaly tři až čtyři procenta," uvedl Badin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám