Hlavní obsah

Při oslavách Silvestra zemřeli dva lidé

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, hon, mih

Silvestrovské oslavy si v noci na úterý vyžádaly životy dvou mužů, na Blanensku a na Náchodsku. Záchranáři ošetřili řadu zranění způsobených zábavní pyrotechnikou, některá velmi vážná. Policisté zasahovali převážně u výtržností a potyček, hasiči vyjížděli zejména k požárům po výbuchu rachejtlí. Většina protialkoholních záchytných stanic měla plno.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Oslavy Silvestra 2012 na Václavském náměstí v Praze

Článek

Tragicky skončila silvestrovská noc na Blanensku, kde opilý mladý muž upadl na skleničku a vykrvácel. "I přes snahu zasahujícího týmu se nepodařilo dotyčného muže zachránit," řekl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin.

V Jetřichově na Náchodsku srazilo rychle jedoucí auto mladíka, který kolem půlnoci s kamarády odpaloval před restaurací rachejtle. Mladík při převozu do nemocnice zemřel, řidiče, který je podezřelý, že ho srazil, policie dnes kolem poledne zadržela. [celá zpráva]

V Praze kriminalisté také vyšetřují smrt třiapadesátiletého muže, který byl ráno nalezen na náplavce u Vltavy. Podle policie jde ale zřejmě o sebevraždu.

Drobné požáry od pyrotechniky

Hasiči po půlnoci ve Středočeském kraji zasahovali u deseti drobných požárů od zábavné pyrotechniky, které se obešly beze škod.

Zásahy, které souvisely se silvestrovskými oslavami, hasiči zaznamenali už v pondělí odpoledne. Podle mluvčí Lenky Kostkové hasili požáry v Kutné Hoře, kde od vystřelené světlice chytilo roští a část plotu, nebo hořící lampion na střeše domu v Mělníku. Večer pak hořelo v Psárech u Prahy, kde začal od zapálené prskavky hořet stromek v rodinném domě. "Požár byl už při příjezdu hasičů uhašen. Majitel bytu si při hašení stromku popálil ruce," poznamenala Kostková.

Po půlnoci pak přibyly drobné požáry od pyrotechniky. Tradičně také hořely popelnice a odpadkové koše, které museli podle Kostkové hasit třeba v Hostivici, Zdibech, Příbrami nebo Slaném.

Pomoc potřeboval opilý šestnáctiletý diabetik, kterého záchranáři převezli do nemocnice v pražském Motole.

Na Olomoucku menší požáry

Pouze menší požáry museli v souvislosti s oslavami konce roku likvidovat hasiči v Olomouckém kraji. Od pondělního odpoledne vyjížděli k 16 událostem, přičemž ve většině případů šlo o hořící plastové a plechové kontejnery, stromy a keře.

K prvnímu zásahu v letošním roce vyjížděli hasiči deset minut po půlnoci do obce Ohrozim na Prostějovsku, kde zlikvidovali požár přístřešku u rodinného domu. V následujících dvou hodinách hasiči v Olomouckém kraji zasahovali ještě desetkrát.

Také na Silvestra hasiči v Olomouckém kraji řešili pouze menší požáry. Mezi poslední zásahy roku 2012 patřila likvidace požáru bytu v Přerově či digestoře v rodinném domě v Mikulovicích na Jesenicku.

BEZ KOMENTÁŘE: Václavské náměstí vstoupilo do nového roku zahaleno do dýmu z raketVideo: Novinky

Oslavy příchodu nového roku v Praze se v noci na úterý obešly bez výrazných problémů. Na situaci dohlížely v centru metropole tři stovky policistů a záchranná služba. Řešily se pouze drobné rvačky, vandalismus a rodinné hádky. Pražská záchytná stanice byla obsazená už dvě hodiny před silvestrovskou půlnocí.  [celá zpráva]

Policisté v Praze zasahovali osmkrát více než obvykle.

V Libereckém kraji rušno

Hasiči v Liberci likvidovali na Silvestra požár chaty v chatové oblasti za průmyslovou zónou, škoda je milión korun. Na Českolipsku zapálila zábavná pyrotechnika kontejner, na Liberecku uklízeli olejovou skvrnu.

Rušnou noc zažili i lékaři v liberecké nemocnici. Jen na traumatologii ošetřili za noc 14 pacientů. Jiný muž podle ní utrpěl zřejmě při rvačce poranění hlavy, další pacienty ošetřovali lékaři s poraněním od skla či drobnými úrazy.

Jako tradičně se na Silvestra nezastavila ani policie, vyjížděla k desítkám případů. Jen na Českolipsku měli za posledních 24 hodin na 60 výjezdů, běžně přitom řeší tak dva, tři.

Silvestrovská noc ve Zlínském kraji byla z pohledu policie, hasičů a záchranářů poměrně klidná. Policisté vyjížděli v kraji k 90 nahlášeným událostem, většinou šlo o napadení, nezaplacení účtů v restauraci, drobné rvačky či krádeže na ulici. Hasiči likvidovali například požár dřevěné chaty nebo zapálené popelnice.

Záchranná služba sice vyjížděla ke stovce případů v kraji, řešila však zejména opilé osoby a úrazy s tím spojené, také napadení či domácí násilí.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli asi dvanáctkrát, hořely většinou popelnice a v Mostě osobní auto.

Pro záchranáře začaly oslavy Silvestra už v pondělí odpoledne. Kolem 14:30 v Teplicích vybuchla dvěma mužům podomácku vyrobená pyrotechnika. Jednoho z nich transportovali vrtulníkem na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, druhý skončil s vážným zraněním ruky a popáleninami v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. [celá zpráva]

Plná záchytka i v Plzni

Jako poměrně rušný hodnotí hasiči, policisté i záchranáři v Plzeňském kraji poslední den roku 2012 a první noc v novém roce. Vyjížděli k desítkám událostí, mimo jiné například požárům způsobeným zábavní pyrotechnikou, nehodám, napadením mezi lidmi i tragické srážce člověka s vlakem. Zcela plno měla také plzeňská záchytka.

Už na Silvestra ráno v 04:40 zasahovaly jednotky hasičů na přejezdu v Hrádku u Sušice, kde vlak usmrtil člověka. Během dne pak řešili také požáry, například v 18:45 vyjeli do obce Borovy k požáru tújí.

Rovněž podle policistů bylo více výjezdů než obvykle, k žádné mimořádné události ale nedošlo. Zcela plno měla už od zhruba 03:00 plzeňská záchytka. Novoroční noc tam strávila jedna žena a devět mužů, podle pracovnice zařízení se začala lůžka plnit krátce po půlnoci.

Střelba na diskotéce

K desítkám různých oznámení vyjížděli policisté v Karlovarském kraji. Závažný případ se stal na Chebsku. V ranních hodinách tam policisté přijali oznámení od lékaře z Mariánských Lázní o muži, který byl do nemocnice přivezen se střelným zraněním z jedné z místních diskoték. Kriminalisté okamžitě začali případ vyšetřovat.

"Nejsmutnější případ Silvestrovské noci prošetřují chebští policisté. Kolem půlnoci byli přivoláni do ulice Kamenná, kde měla z okna viset za ruce šestačtyřicetiletá žena, kterou se snažil její soused držet. Muži se ale nepodařilo ji udržet," uvedl policejní mluvčí Pavel Valenta. Žena spadla z druhého patra domu, se zraněním ji vrtulník převezl do Fakultní nemocnice v Plzni. Podle policie si žena zapomněla klíče a snažila se dostat z chodby domu do okénka na toaletě.

Na Frýdecko-Místecku přišel muž o prsty

Především pády vlivem opilosti, ale i úrazy po použití pyrotechniky, zaměstnaly během silvestrovské noci záchranáře v Moravskoslezském kraji. Při různých pádech bylo zraněno několik desítek lidí. Petardy zranily devět lidí včetně pětileté dívky.

„Nejčastějšími byla poranění hlavy a končetin, lehčího nebo středně těžkého rázu. Jednalo se pády na ulici, schodech, z laviček, ale také ze židlí v restauračních zařízeních, při tanci a podobně. Mezi další časté úrazy patřila řezná zranění rozbitým sklem, výplněmi dveří nebo sklenicemi,” sdělil mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

S prostou diagnózou intoxikace alkoholem muselo být ošetřeno patnáct lidí, nejmladším bylo přitom sedmnáct let.

V souvislosti s použitím zábavní pyrotechniky záchranáři pomáhali devíti zraněným, vesměs šlo ale o lehčí případy. Jednomu muži explodovala petarda v ruce na Frýdecko-Místecku a připravila ho o články dvou prstů.

Záchranáři v Pardubickém kraji vyjížděli přibližně ke 40 případům. Jednalo se převážně o lehčí poranění způsobená pyrotechnikou a napadením. Hasiči zasahovali u deseti drobnějších událostí, hořel balkon nebo popelnice. Protialkoholní záchytná stanice přijala 12 lidí z východních Čech.

Pyrotechnika lehce zranila asi padesátiletého muže z Orlickoústecka, prach mu zasáhl oko. Na Svitavsku vlétl úlomek z pyrotechniky dvacetiletému muži do obličeje.

Protialkoholní záchytná stanice v Pardubicích přijala za noc 12 lidí z celých východních Čech, nebyli však natolik pod vlivem alkoholu, aby byli v ohrožení života.

Na Prachaticku hrozil muž plynovou pistolí

Silvestrovské oslavy na jihu Čech poznamenaly výtržnosti, rvačky i několik požárů. Nejrušněji bylo na Prachaticku, k čemuž zřejmě přispělo i to, že na Šumavě slavili konec roku hosté z celé republiky i z ciziny. Policie tam řešila rvačky i rozbíjení věcí. V obci Stachy ohrožoval muž plynovou pistolí další hosty a vyhrožoval jim, že je postřílí.

Vzájemné napadání několika osob řešili policisté v Netolicích. Největší bitka byla zřejmě v Protivíně, kde se popralo asi 15 lidí. Ve Volarech rozbila petarda okno policejní budovy. Na českobudějovickém náměstí byli při výtržnosti zadrženi tři Alžířané, kteří požádali o azyl v Rakousku. Cizinci budou předáni rakouské policii.

Na Blanensku vykrvácel mladík

Tragicky skončilo o vítání Nového roku pro devatenáctiletého mladíka na Blanensku na jihu Moravy. Při vstávání od stolu během silvestrovských oslav zakopl a ztratil rovnováhu. „Upadl na sklenici tak nešťastně, že se mu střep zapíchl do krku. I přes poskytnutou první pomoc na místě zemřel,“ uvedl bez dalších podrobností k nešťastné události policejní mluvčí Pavel Šváb.

Záchranáři ošetřili 47 úrazů, z nichž čtyři z nich způsobila pyrotechnika. Většina zraněných byla opilá. Při jednom výjezdu záchranky na Břeclavsku agresivní pacient zranil policistu.

Policisté řešili převážně několik desítek drobných případů, zejména fyzické konflikty způsobené alkoholem. Zachránili také několik opilých lidí, kteří nocovali venku na zemi, některé odvezli na záchytku. Jedním ze zadržených byl 57letý řidič mercedesu, který před zásahem policie naboural dvě auta při parkování a třetí při jízdě.

Silvestrovské oslavy na Vysočině rušili opilci, dopravní nehody a menší požáry. V Třebíči skončila v nemocnici opilá čtrnáctiletá dívka. V Mohelně pátrali záchranáři od pondělí po třiašedesátileté ženě, která se nevrátila domů. Našel ji policejní psovod blízko obce, je podchlazená, ale jinak bez známek zranění.

Závažné případy řešila policie hned v pondělí ráno, byla to dvě loupežná přepadení. Ozbrojený a maskovaný muž přepadl v Jihlavě na ulici Březinova stánek s novinami a donutil prodavačku, aby mu vydala 1000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám