Hlavní obsah

Za vlídnost k Janouškovi snížili čtyřem policistům plat

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři z pražských policistů, kteří 23. března zasahovali u dopravní nehody lobbisty Romana Janouška, přijdou o část platu. Pátého nadřízení napomenuli, u dvou od potrestání upustili. Takový je výsledek kázeňského řízení, které inicioval ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Foto: repro TV Prima

Roman Janoušek při vyšetřování policií

Článek

„Příslušní služební funkcionáři Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy vydali v těchto dnech nepravomocná rozhodnutí, na základě kterých byl čtyřem policistům snížen služební příjem a jednomu policistovi uděleno písemné napomenutí,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. „U zbývajících dvou policistů nadřízení od uložení kázeňského trestu upustili, jelikož k nápravě postačuje samotné projednání kázeňského přestupku,“ dodala.

Zásah policie proti vlivnému podnikateli vyvolal kritiku okamžitě po události. Janoušek, který v opilosti srazil ženu a z místa nehody ujel, mohl po svém zadržení volně telefonovat, nebyl umístěn do cely předběžného zadržení, vyšetřovatel ho vyslechl, aniž ho nechal vystřízlivět a byl propuštěn dřív, než mu bylo sděleno obvinění.

Zasahovali nezkušení nováčci

Vondrášek už v dubnu přiznal, že mezi policisty, kteří proti Janouškovi zasahovali, byli nezkušení nováčci. Jejich postup nechal přezkoumat Odborem vnitřní kontroly pražského policejního ředitelství.

Práci pražských policistů bezprostředně po Janouškově nehodě nemilosrdně strhal také policejní prezident Petr Lessy. Už 26. března, tedy tři dny po události, označil postup policie na místě na vysoce nestandardní s tím, že nemůže vyloučit, že práci vyšetřovatelů mohl někdo ovlivnit.

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) podal podnět k prošetření zasahujících mužů zákona, za jejich práci se dokonce veřejně omluvil a pražského policejního ředitele Vondráška nepřímo vyzval k rezignaci. Případ dokonce odejmul pražským a přidělil královéhradeckým policistům.

Trestné jednání vyloučila už inspekce

Už o tři týdny později však bylo vše jinak. Policisté totiž podle výsledků šetření GIBS nespáchali trestný čin. Vondrášek definitivně potvrdil, že odstoupit nehodlá, neboť nejde o systémové selhání policie, ale chybu jednotlivců a také Lessy zařadil ve své kritice zpětný chod. Výzvou k vyvození osobní odpovědnosti vůči Vondráškovi prý neměl na mysli odchod z čela pražských policistů, ale obnovení důvěry veřejnosti v pražskou policii.

Janouškovi hrozí až desetiletý trest za to, že podle policie 23. března svým luxusním Porsche v opilosti úmyslně srazil a vážně zranil 51letou ženu a od nehody ujel. Do jejího auta nejprve zezadu narazil a pokračoval v jízdě.

Když ho žena o padesát metrů dál na světelné křižovatce dostihla a postavila se před jeho auto, aby spolu nehodu vyřešili, opět se rozjel a pravým bokem vozu ji srazil. Samotná poškozená však 10. května ve své výpovědi na policii Janouškův úmysl zpochybnila. „Kdyby mě chtěl přejet, mohl to udělat, když jsem stála před středem jeho auta,“ uvedla žena.

Čeká se na poslední výslechy

Podle státní zástupkyně Jitky Rybenské, která případ dozoruje, však mírné hodnocení poškozené není důvodem k překvalifikování Janouškova činu na neúmyslný. Rozhodující budou znalecké posudky, rekonstrukce z místa činu a výpovědi dalších svědků.

Jak Rybenská Právu prozradila, na tento týden připadají ještě jeden až dva výslechy, poté bude policie čekat na vypracování znaleckých posudků. Termín vyšetřovacího pokusu, tedy rekonstrukce, při níž bude třeba zastavit na pražské Pankráci dopravu, zatím nebyl určen.

Také jednání mezi Janouškovým právním zástupcem Vítem Širokým a zmocněncem poškozené Josefem Lžičařem ohledně odškodnění za způsobený úraz zatím nepokročila. Lžičař totiž stále nedostal od lékařů z motolské nemocnice, kde byla žena hospitalizována, podklady pro bodové ohodnocení všech zranění, která utrpěla. „Mám příslib, že tento týden budu mít materiály k dispozici,“ řekl Právu v pondělí Lžičař.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám