Hlavní obsah

Policisté při vyšetřování kauzy Rath objevili 30 miliónů korun

Aktualizováno

Při jedné z úterních domovních prohlídek u obviněných v kauze Rath našla policie 30 miliónů korun. Původní informace zněly, že je policie našla v Rathově vile v Hostivici, podle důvěryhodného zdroje Práva však peníze policie objevila v domě Kateřiny Pancové, ředitelky kladenské nemocnice. Právě z jejího domu prý Rath odcházel, když ho zatklo policejní komando.

Foto: Petr Janiš, Právo

K výslechu Davida Ratha, který se konal v jeho hostivickém domě, přivezla policie elektronickou počítačku peněz.

Článek

Že je Pancová jednou ze zadržených, zatím nikdo nepotvrdil, ukazuje na to ale fakt, že policie v úterý zapečetila její kancelář a vstup do pracovny hlídali kriminalisté. Pancovou prý odvezli z jejího domu v Rudné u Prahy na výslech do hlavního města.

Největší pozornost se v úterý věnovala prohlídce Rathova domu, kde policisté provedli dvě domovní prohlídky a přivezli s sebou i počítačku bankovek. První prohlídka proběhla kolem desáté hodiny dopoledne, následně policisté Ratha podle všeho odvezli do Prahy a zpět do Hostivice se s ním vrátili kolem čtvrté hodiny odpoledne. Druhá prohlídka trvala několik hodin.

Soudce rozhodne o vazbě

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD byl zadržen v pondělí večer a v úterý následně obviněn z přijetí úplatku. Policisté u něho bezprostředně po činu našli sedm miliónů korun. Podle šéfa protikorupční policie Tomáše Martince došlo k trestné činnosti při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Úplatek by tak mohl souviset například s využíváním evropských dotací v kladenské nemocnici, kterou policie v úterý rovněž prohledala.

Policie přivezla Ratha k domovní prohlídceVideo: Metropol TV

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala v úterý návrh na Ratha do vazby. Soudce by o něm měl rozhodnout ve středu dopoledne.

Rath mezi tím vydal prohlášení, v kterém odmítá vědomé přijetí úplatku. Prohlásil, že se jedná o dobře připravenou společenskou popravu politika, když na návštěvě obdržel krabici s vínem, v níž pak zasahující komando našlo peníze.

Podle informací Práva byl Rath na návštěvě právě v domě Pancové, ve kterém žije s Petrem Kottem, dalším z obviněných v kauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám