Hlavní obsah

Drogy v tom nebyly, tvrdí zbitý hoch z Břeclavi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stojí za dubnovým brutálním útokem na patnáctiletého chlapce z Břeclavi, který přišel o ledvinu, trojlístek násilníků – z nichž jeden měl být Rom – nespokojených s kvalitou marihuany? Policie prý prověřuje verzi, že hoch měl být drogovým dealerem, který údajně prodával nepříliš kvalitní zboží a ke všemu se přiznal. To však chlapec rezolutně odmítá.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Zhivachivsky se svou matkou

Článek

„Žádnou výpověď jsem nezměnil. Co jsem řekl policii a koho jsem viděl, to snad vím nejlépe já,“ řekl Právu v pátek večer Petro Zhyvachivsky.

„Výpověď nezměnil. Nemám důvod synovi nevěřit. Opravdu si myslíte, respektive ti, co to pustili ven, že takto vypadá feťák? Že všichni ti, co se za něj postavili a chodili za ním do nemocnice, byli taky feťáci? Já si to nemyslím,” sdělila Právu rozhořčeně matka.

Informace o drogách unikla údajně od policie neoficiální cestou. „Na případu pracujeme, nekomentujeme ani neupřesňujeme jednotlivé vyšetřovací varianty,“ odmítla jakékoli podrobnosti a komentáře krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Policie prověřuje verzi, kdy útočníci byli skutečně z romské komunity a po činu zmizeli na Slovensku. Tuto možnost po činu připustili i někteří břeclavští Romové.

Nový popis události zaregistrovala i matka napadeného Petra. „Prožíváme peklo, i já jsem si už něco takového vyslechla. Cítím, že na nás tlačí, aby se odvrátila pozornost od původního problému,“ řekla Právu Oksana Zhyvachivska, které mnozí vyčítali, že až příliš otevřeně o případu mluvila.

Matka: Připadáme si jako štvanci

S obviněním, že útočník nebyl Rom, ale že šlo o pomstu odběratele drog, se setkala i při jednání na úřadech, včetně břeclavské radnice. „Petro mi nic takového neřekl, že by se to stalo tak, jak uvádí někteří novináři. Tato událost mi přinesla i nejednu trpkou zkušenost, co vše je možné o někom prohlásit,“ sdělila Právu.

Jejich nynější rodinnou situaci komentuje jako nejsložitější období života. Výdaje spojené s léčením zasáhly do rodinného rozpočtu, podle zdrojů Práva prý měli dokonce platit i některá opatření provedená v souvislosti s nedávnou demonstrací.

„Já opravdu nevím, kde se zrodila tato informace. Syn nemluvil, že by byl nějaký jiný důvod útoku. Už si připadáme jako štvanci,” řekla matka.

Událost se stala v neděli 15. dubna po 20. hodině. Tři útočníci chlapce napadli nedaleko nákupního komplexu Shopping center. Chlapec pak ještě přivolal matku, která jej převezla do nemocnice. Z bolesti v oblasti žeber se vyklubalo vážné zranění, vyžadující odebrání ledviny, poškozena byla i játra. Případ rozvířil veřejné mínění a vedl i k demonstraci odsuzující násilí.

Zmlácený Petro o útočnících, kteří ho připravili o ledvinu: Jsou to ubožáciVideo: Prima FTV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám