Hlavní obsah

Extremisté zvažovali v Česku útoky na lidi a objekty

• Aktualizováno

Detektivové z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili skupinu devíti pravicových extremistů kvůli zvažování útoků na lidi a objekty. Podle policie měly jejich plány charakter protistátního boje.

Článek

Policisté proti radikálům provedli zátah během března, všichni jsou stíháni na svobodě. Čelí obvinění ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Policisté předpokládají, že se obvinění ještě rozšíří.

„Detektivové mají na stole mimořádně závažný materiál vypovídající o ideologickém protistátním boji extrémistů. Jedná se o dokument, který pracuje s myšlenkou možného poškození či likvidace konkrétních osob a objektů v ČR. Výsledkem takových násilných akcí by však bezpochyby bylo celkové ochromení činnosti státu,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Zadrženo bylo celkem osm mužů a jedna žena ve věku od dvaadvaceti do sedmatřiceti let. Jako členové organizované skupiny se měli obvinění na různých místech České republiky dopouštět rozsáhlé trestné činnosti a část z nich se i osobně podílet na vzniku a založení neonacistické organizace Blood & Honour Division Bohemia a její dceřiné militantní organizace Combat 18.

Blood & Honour Division Bohemia
Sekce nejradikálnější militantní soudobé neonacistické organizace „Blood & Honour“ („Krev a čest“), kterou v osmdesátých letech dvacátého století založil ve Velké Británii vedoucí hudební neonacistické skinheadské skupiny Skrewdriver lan Stuart Donaldson. Původně byla založena jako rozsáhlá a výkonná distribuční síť rasistických a neonacistických materiálů mezi mládeží (navazuje na Hitlerjugend), a to hlavně v hudební oblasti. V řadě materiálů vyzývala i k násilným akcím. Název organizace je někdy zašifrován do číslice „28“.
Combat 18
Teroristické a militantní křídlo. Vzniklo na přelomu let 1991/1992 ve Velké Británii a postupně vznikaly jeho sekce či divize v několika zemích, včetně ČR. Příslušníci této organizace realizovali řadu násilných a teroristických akcí. V soudobém pojetí hlásá C 18 koncept odporu bez vůdce – slouží jako symbol ultrapravicového terorismu.

Po slibu obviněných soud skupinu do vazby neposlal

Šest obviněných chtěli detektivové ÚOOZ stíhat vazebně. "Návrh státního zástupce na uvalení vyšetřovací vazby Obvodní soud pro Prahu 1 sice akceptoval, ale po složení písemného slibu obviněných rozhodl o jejich dalším vyšetřování na svobodě," doplnil mluvčí.

Podle policie obvinění zveřejňovali a propagovali své postoje a úmysly na internetových stránkách organizace. Aktivně podporovali rasovou nenávist, různé formy násilí s tendencemi k terorismu, popírání holocaustu, vybízeli k násilí vůči tzv. méněcenným rasám, určitým skupinám osob i jednotlivcům.

Vysvětlit budou muset nalezené nelegálně držené střelné zbraně, návody k výrobě výbušnin, suroviny k jejich výrobě a průmyslově vyrobené prostředky k jejich iniciaci.
Pavel Hanták

„Členové skupiny měli aktivně plánovat takzvané „přímé akce“ proti odpůrcům, představitelům státu a demokratickému zřízení ČR. Návštěvník jejich stránek se mohl dočíst o činnosti organizace, o ideologickém boji proti „systému“, proti demokratickému zřízení státu a jejím představitelům, ať už se jedná o představitele vlády, či Policie ČR,“ doplnil Hanták.

Při domovních prohlídkách detektivové zajistili velké množství propagačních předmětů a textilií s nacistickou a neonacistickou symbolikou, které byly určeny k distribuci. Nalezeny a zajištěny byly i nože, boxery či teleskopické obušky.

„Vysvětlit však budou muset členové Blood & Honour Division Bohemia i u nich nalezené nelegálně držené krátké a dlouhé střelné zbraně, návody k výrobě výbušnin, suroviny k jejich výrobě a průmyslově vyrobené prostředky k jejich iniciaci,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám