Hlavní obsah

Místostarosta Plzně sebral protestujícímu aktivistovi foťák a ujel

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) dostal od policistů nálepku zloděje. Ti mu ve zkráceném trestním řízení sdělili podezření z přečinu krádeže a chtějí po státním zástupci, aby podal k soudu návrh na jeho potrestání. Sedmatřicetiletého politika detektivové vyšetřovali od loňského prosince, kdy na něj jeden z plzeňských aktivistů podal trestní oznámení za krádež foťáku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Ve středu jsme obdrželi od policie ukončený spis s podezřením na spáchání přečinu krádeže. Máme dva týdny na to, abychom spis prostudovali a rozhodli, zda soudu podáme návrh na potrestání,“ uvedla náměstkyně šéfa děčínského státního zastupitelství Růžena Mašatová.

Kamarádovi ho vytrhl z ruky a začal nastupovat do auta s tím, že nám jej vrátí až na konci školního roku.
Václav Rais, aktivista

Podle ní může žalobce také věc postoupit přestupkové komisi jako správní delikt. „V případě nutnosti ještě rozšířit nebo doplnit dokazování máme další možnost, a to převést celé řízení do klasického vyšetřování,“ doplnila.

Případ se od začátku vyšetřuje mimo Plzeň, aby se předešlo možným námitkám podjatosti. Spis zpracovávali kriminalisté v Tachově pod dozorem děčínského státního zastupitelství. Přípravné řízení ve zkrácené formě je možné konat pouze u trestných činů, na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje tři léta, a to jestliže byl podezřelý přistižen při činu nebo bezprostředně poté.

Měli si pro něj přijet na radnici

Krádeže se měl Rund dopustit 20. prosince před budovou radnice, kde v té době aktivisté ze sdružení „Za Plzeň bez šneků a parazitů na radnici“ rozdávali letáky a sbírali podpisy za uspořádání referenda o sporném projektu obchodního centra. Foťák Rund údajně sebral jednomu účastníků petiční akce.

„Kamarádovi ho vytrhl z ruky a začal nastupovat do auta s tím, že nám jej vrátí až na konci školního roku. Začali jsme na něj křičet, jestli je normální a co si to dovoluje. Poté prohlásil, ať se pro něj stavíme zítra v kanceláři a odjel,“ popsal incident na svém blogu aktivista Václav Rais s tím, že šel podat trestní oznámení.

Právo kontaktovalo i Runda, aby mohl na závěry policie reagovat. „Teď nemám čas, zavolejte později,“ řekl a zavěsil telefon. Nereagoval ani na SMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám