Hlavní obsah

Vřesina oplakává zavražděného bezdomovce

Právo, Aleš Honus

Vzhůru nohama je po víkendu malá obec Vřesina u Ostravy. Všem dobře známý místní bezdomovec byl v neděli dopoledne nalezen bez známek života na úpatí Štefanovy skály v místním lese. Podle policie ho zřejmě někdo zavraždil, místní lidé tomu ale nevěří, protože šlo o bezdomovce, který byl zcela neškodný a každý ho měl ve vesnici rád.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byla to velmi známá osoba, krásně zpíval a svého času hrál dokonce v divadle. Jeho bezdomovectví bylo svým způsobem dobrovolné, protože odmítal nabízenou pomoc. Ještě před několika lety jste ho mohli potkat ve fraku. O to smutnější je, že dospěl až do takového stavu,“ řekl starosta obce Jiří Kopeň.

To, že policie nález mrtvého muže vyšetřuje jako vraždu, se dozvěděl až od redaktora Práva. „Zatím jsem měl informace jen o tom, že to prověřují jako podezřelé úmrtí,“ řekl.

Místní lidé jsou ze smrti svého sedmašedesátiletého spoluobčana v šoku. „Byl to hodně svérázný člověk, zpíval nejenom v divadle, ale často chodil koncertovat po okolních obcích. Každý ho tady samozřejmě znal. Mezi lidmi se povídá, že měl v poslední době nějaké zdravotní problémy z hlediska duševního zdraví. Rozhodně bych ho ale neoznačil za blázna, spíše to byl takový podivín,“ řekl jeden z místních občanů.

Podle starosty obce se mu snažili všichni pomoci, bezdomovec ale nabídnutou ruku odmítal. Jeho pád nastartoval před pár lety rozvod, po kterém se musel vystěhovat z domu, který do té doby obýval. Naposledy byl hlídkou obecní policie spatřen v pátek u Štefanovy skály.

„Pomoci se mu snažili jeho sourozenci, spoluobčané i místní spolek – kostelní jednota. Nebylo to ale nic platné, raději žil v lese,“ řekl starosta obce.

Policisté pátrají po svědcích

Policie v pondělí potvrdila, že muž měl na těle známky, které nasvědčují napadení cizí osobou. „Muž ležel bez známek života v místním lesním porostu u Štefanovy skály. Věc si převzali krajští kriminalisté,“ uvedla mluvčí s tím, že sedmašedesátiletý muž se nezdržoval na adrese uvedené v evidencích, ale žil právě v lesním porostu nedaleko místa, kde bylo jeho tělo nalezeno.

V souvislosti s vraždou policie hledá případné svědky, kteří v sobotu odpoledne zaregistrovali jakýkoliv pohyb u Štefanovy skály, aby se přihlásili a podali svědectví.

„Kriminalisté žádají všechny, kteří jim ještě neposkytli informace k pohybu osob v místě či okolí, aby je sdělili na bezplatné lince 158 nebo na nejbližším obvodním oddělení,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám