Hlavní obsah

Policisté žádají: K opilcům raději volejte záchranku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jak se zachovat, pokud uvidíme člověka ležícího na zemi či lavičce někde v parku nebo jen tak na ulici? Zvlášť, pokud je z dotyčného cítit alkohol, mnoho lidí se štítivě otočí či zavolají policisty.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

Může se ovšem stát, že ležící člověk není jen alkoholik, který se zpil do němoty, ale nemocný člověk, kterého přemohl záchvat či infarkt. Policisté proto doporučují, aby lidé v podobných situacích raději rovnou volali záchranku, protože případným prostojem by mohlo dojít i k fatálnímu následku.

„V poslední době přibývá případů, kdy lidé volají na policii s tím, že někde v parku nebo u obchodního centra viděli válet se člověka, u kterého měli pocit, že je pod vlivem alkoholu. Na místo pak vyjede naše hlídka, která pokud zjistí, že ten dotyčný není schopen komunikace, musí zavolat záchranáře, aby vyloučili, zda není zraněný,“ prohlásila policejní mluvčí Iva Šebková.

Byl jen opilý

Modelový případ se stal v před několika týdny v Boskovicích u autobusového nádraží, kam přijeli policisté s tím, že na zemi se válí opilec, kterého se oznamovatel dokonce pokoušel marně stavět na nohy.

„Muž byl naštěstí jen opilý, nadýchal 3,26 promile, ale stejně jsme museli zavolat záchranku, protože nijak nekomunikoval a nebylo zřejmé, jestli nemá nějaké zranění. Při tom ale vznikla půlhodinová prodleva, která mohla být závažná, pokud by nešlo jen o opilost,“ upozornila Šebková.

Člověk může mít zdravotní problém

Podle záchranářů je vůbec největší chybou, pokud lidé v podobných případech ležící lidi přehlížejí a nepřijdou se ani podívat blíž. „Ten člověk přitom může mít masivní infarkt, je potřeba k němu jít, oslovit ho, a pokud nereaguje, zjistit, jestli dýchá. Pokud ne, musí se ihned začít s resuscitací a volat záchranáře,“ prohlásila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Jiná situace pak ale nastává, pokud se člověk potácí, blekotá a je na první pohled opilý. „Pak je to na zvážení podle situace, v tomto případě je to spíš práce pro policisty, kteří si pak mohou zavolat záchranku třeba kvůli převozu na záchytku. Nelze dát univerzální návod, jak se zachovat, lze ale říci, že pokud ten člověk nereaguje, je lepší volat záchranku,“ dodala Zuchová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám